Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.05.2018.
13:11
b92.net, Vestionline A

Kako bi izgledalo putovanje kroz svemirsku crvotočinu?

U filmu "Kontakt", Džodi Foster putuje kroz jednu. Kao i Metju Mekonahi u filmu "Međuzvezdani", Spok u filmu "Zvezdane staze" iz 2009. godine, i skoro sva ekipa franšize "Zvezdana kapija".

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Svemirske crvotočine izuzetno su popularne u naučnoj fantastici, ali da li je reč o naučnoj čijnenici? Niko još tačno ne zna. 

Ipak, to ne znači da ne možemo da zamislimo kako bi izgledalo to iskustvo. 

Davne 1935. godine fizičari Albert Ajnštajn i Nejtan Rozen uzeli su u obzir mogućnost postojanja "mostova" koji bi povezivali dve prilično udaljene tačke u svemiru predstavljajući prečicu zahvaljujući kojoj bi se uštedelo na vremenu.

Ovi portali ne moraju da povezuju isključivo dve tačke unutar jednog univerzuma, oni bi mogli da povezuju i dva različita univerzuma. 

Crvotočine sadrže dva otvora, najverovatnije kružnog oblika, i tunel koji ih povezuje. Iako ih matematički predviđa Ajnštajnova opšta teorija relativnosti, naučnici do danas nisu uspeli da otkriju njihovo postojanje.

Negativnu masu crvotočine bilo bi moguće opaziti pomoću uticaja koji bi njihova gravitacija izvršila na svetlost koja prolazi pored njih.

Pojedine teorije ukazuju na to da bi na krajevima crvotočine mogle da se nađu dve crne rupe, ali sam nastanak crnih rupa nikada do sada nije proizveo crvotočinu. 

Međutim, čak i da zaista postoje, putovanje kroz njih bilo bi komplikovano iz više razloga, piše Kjurioziti. 

Prvi je veličina. Primordijalne crvotočine postoje verovatno na mikroskopskom nivou od oko 10-33 centimetara. Ipak, kako se univerzum neprestano širi, moguće je da bi se samim tim uvećale i njihove dimenzije. 

Drugi problem je njihova stabilnost - ove vrste tunela urušile bi se za veoma kratko vreme. Ali nedavno naučno otkriće pokazalo je da bi egzotična materija - koju ne treba poistovećivati sa crnom materijom ili antimaterijom, mogla znatno da produži ovaj vremenski interval.

Ipak, ni to ne bi rešilo problem u potpunosti jer bi i dalje postojala mogućnost da standardna materija crvotočine destabilizuje portal. 

Treće, sam ulazak u crnu rupu mogao bi da izduži naša tela u beskonačnost, što ne bi nimalo bilo prijatno. 

A putovanje bi moglo da izgleda i ovako: 

- Jednom kada dospete do horizonta događaja u crnoj rupi - granice iza koje događaji ne mogu da utiču na posmatrača, videćete 'beskonačno energičnu svetlost iz spoljašnjeg sveta koja sadrži prikaze cele istorije univerzuma'. Kada uđete u samu crvotočinu, stvari će izgledati deformisano, nešto poput vrste sočiva 'riblje oko'. Tok svemira će se preokrenuti, i umesto da budete uvučeni unutra, bićete potisnuti napolje, sve dok ne vidite još jedan blesak svetlosti, koji ovaj put sadrži svu budućnost univerzuma. Nakon trećeg svetlosnog bleska, koji vas čeka po stizanju na spoljašnji horizont događaja bele rupe, stići žete na željeno odredište - objašnjava Sandrin Keurstemont za Nju sajentist TV. 

Naime, ovaj popularni koncept predviđa povezivanje crne sa belom rupom. Za razliku od crnih rupa, iz kojih skoro ništa ne izlazi, u bele rupe skoro ništa ne ulazi. 

Uprkos svim preprekama, stručnjaci nastavljaju da istražuju koncept svemirskih crvotočina kao metod svemirskog putovanja, sa nadom da će buduća znanja i tehnologije jednog dana omogućiti njihovu upotrebu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online