Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.05.2018.
10:31
blic.rs, Vestionline A

Danas je "praznik u prirodi", pa se čuvajte ovih stvari

Ako naredne sunčane i tople dane planirate da provedete u prirodi, obratite pažnju na ove tri stvari koje mogu da vam pokvare uživanje, odmor ili relaksaciju.

Tanjug
Krpelji, komarci i polen glavna su "nevolja" u prirodi

Reč je o insektima, među kojima su najdosaniji krpelji i komarci, nakon njih slede alergije na polen, kao i opasno UV zračenje, koje će narednih dana biti izuzetno visok, kao da smo usred leta.

Evo na koje stvari bi trebalo da obratite pažnju kada boravite u prirodi i na koji način bi mogli da se zaštitite.

Krpelji

Čim grane sunce prirodom počinju da haraju komarci, krpelji, ose, pčele. Samim tim počinje i sezona bolesti koje neki od njih mogu da prenesu.

Tako na primer, sa prvim sunčanim danima počinje sezona lajmske bolesti, infektivnog oboljenja koje nastaje ubodom zaraženog krpelja. Iako se o ovoj bolesti piše i govori, stanovništvo nije dovoljno informisano, pa mnogi ne znaju da je prepoznaju, koja, ukoliko se ne leči, može da izazove izuzetno ozbiljne komplikacije.

S obzirom na to da je Srbija endemsko područje za ovu bolest, kao i to da je procenjeno do je 35 odsto krpelja zaraženo bakterijom borelija, izazivačem ove bolesti, oprez je i te kako potreban. Krpelji najčešće borave na vlatima trave, žbunovitom i drugom rastinju visine do jednog metra, pa se zbog toga preporučuje košenje i uređivanje zelenih površina, izbegavanje boravka u šumovitim, naročito neuređenim područjima.

Nakon boravka u prirodi, u toku istog dana treba pregledati kožu celog tela, ne zaboravljajući kosmati deo glave.

U slučaju uboda, krpelja treba izvaditi iz kože što pre, kako bi se smanjila verovatnoća prenosa infekcije. Skidanje treba obaviti stručno, najbolje u zdravstvenoj ustanovi, isključivo mehanički.

Komarci

Prvi topli dani doneli su nam i najezdu komaraca. Iako je početak maja, njihova brojnost je poslednjih dana sve veća, pogotovu što je u prethodnom periodu padala kiša, koja je pogodovala njihovom razmnožavanju. Komarce privlači ugljen dioksid koji izdišemo, toplota našeg tela i mirisi naše kože koji su opet specifični za svaku osobu.

Pored ovoga i druge stvari privlače komarce, kao što su recimo konzumacija alkoholnih pića i cigareta, jaki parfemi i mirisi kao i odeća svetlih boja.

Ono što građani mogu da urade da bi se zaštitili od uboda komaraca jeste da prilikom odlaska u prirodu nose odeću dugih rukava i koriste odgovarajuće repelente kao zaštitu od uboda, posebno u sumrak i pred zoru, kada su komarci i najaktivniji.

Preporuka je da se izbegavaju šetnju kroz visoku travu, žbunje, neuređene zelene površine, kao i šetnju po neuređenom priobalju reka.

UV zračenje

Narednih dana ne izlazite napolje bez zaštite od sunca, jer će, pored visokih temperatura, i UV zračenje u većini gradova u Srbiji biti vrlo visoko (indeks zračenja ići će do 8 što se smatra vrlo visokim zračenjem).

Zbog toga stručnjaci upozoravaju građane da se bez preke potrebe ne izlažu suncu, a saveti za sunčanje važe kao da je već leto, što znači nema sunčanja i izlaganja direktnom suncu u periodu do 17 sati, kada je sunce najjače.

Kako savetuju stručnjaci, prvi na udaru su svetloputi, svetlooki i deca, kojima se preporučuje nošenje šešira i naočara, jer kada je povećan UV indeks prvo strada rožnjača na oku, pa koža.

Zaštitne kreme su već poznat vid prve i značajne pomoći u situacijama izloženosti sunčevim zracima u neprikladno vreme.

Alergije

Osobama koje pate od alergija na polen počinje period koji im najgore pada. Koncetracije alergena koja su trenutno u cvetanju su visoka, a pre svega jasena, oraha, duda. Njihova koncentracija će i u narednom periodu biti u crvenoj, najjačoj zoni.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, trenutno se beleže i visoke koncentracije polena breze, trave, vrbe, koprive, hrasta, jove.

Oni koji imaju problem sa alergenima moraju biti oprezni jer može doći i do unakrsne reakcije zbog više alergena, što može pogoršati kliničku sliku osoba koje su alergične na polen.

Kada je koncentracija polena povećana u vazduhu, lekari ne preporučuju provetravanje prostorija, niti dug boravak u prirodi.

Ako se već neko odluči na ovaj korak, potrebno je da nosi naočare za sunce koje smanjuju kontakt alergena s očima, posle svake šetnje treba se presvući i oprati kosu pre spavanja, da bi se uklonio sav polen koji može da se donese spolja.

Nos može da se ispira fiziološkim rastvorom.

Kada je koncentracija alergena visoka, kao što je sada, ljudima se preporučuje da uzimaju lekove koji će smanjiti ili sprečiti alergijske reakcije organizma.

Lekovi ne leče samu bolest, već samo njene manifestacije koje nastaju u kontaktu sa alergenom, tačnije, dovode samo do poboljšanja trenutnog stanja.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online