Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.03.2018.
15:33
republika.rs, Vestionline A

Večeras Plavi Mesec, evo šta to znači!

Poslednjeg dana marta imaćemo priliku da po drugi put ove godine vidimo Plavi Mesec, inače po drugi put pun Mesec ovog marta, a na sledeću priliku moraćemo da sačekamo dve i po godine, jer se fenomen Plavog Meseca očekuje za Noć veštica 2020. godine.

youtube.com/TomoNews US
Plavi Mesec kao atrakcija

Uprkos imenu, Mesec ipak neće biti plave boje, jer se termin "plavi" odnosi na frekvenciju, a ne na boju.

Ipak, dešava se da ponekad Mesec zaista poplavi. Poznato je da za vreme pomračenja Mesec može da pocrveni i ta pojava je poznata od davnina, ali 27. avgusta 1883. godine zabeleženo da je Mesec bio plav. Isto se dogodilo i 26. sepetembra 1950. i to su samo dva najpoznatija takva slučaja.

Glavni uzrok plavog Meseca su sitne čestice prašine u atmosferi, koje rasipaju svetlosne zrake, ali ne sve podjednako.

Beli zrak je heterogen i sastoji se od više raznobojnih zraka od kojih svaki ima svoju talasnu dužinu. Zraci najvećih talasnih dužina svetlosti se više rasipaju i to su zraci crvene boje.

Zato kad beli Mesečev zrak dospe u našu atmosferu o čestice prašine se rasipaju najviše zraci crvene boje a do nas stižu zraci kraćih talasnih dužina a to su pre svega zraci plave boje, zbog čega nam Mesec izgleda plav, piše telegraf.rs.

Ipak, čestice prašine koje čine da naš satelit poplavi nisu obične čestice. U prvom slučaju plavog Meseca, iz 1883. godine, one su dospele u atmosferu iz vulkana Krakatoa u Indoneziji, nakon njegove erupcije. Plavi Mesec iz 1950. nastao je kao posledica čestica koje su nastale u procesu sagorevanja za vreme velikih šumskih požara u Kanadi.

Erupcije vulkana dovele su do pojave Plavog Meseca i 1980, 1983. i 1991. godine.

U svetu se često pominje fraza "jednom, za vreme plavog Meseca" koja označava koliko se zapravo nešto retko dešava.

Pojava punog Meseca u jednom kalendarskom mesecu, od kojih se drugi uvek naziva Plavi, dogode se u proseku na svake dve i po godine.

Pojava Plavog Meseca veoma je značajna u astrološkom smislu, jer se smatra kosmičkim događajem bez presedana koji, prema mišljenju astrologa, uslovljava prelomne događaje u našim životima, konačno donošenje odluka koje smo odlagali i šanse koje se dešavaju jednom u životu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online