Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 20.09.2017.
10:43
Vestionline, Sputnjik A

Konačno dešifrovano pismo staro 1.800 godina

Knjižica u kojoj je napisana poruka za nekog trgovca pronađena je još 1881. godine u selu Bakšali u Pakistanu. Od 1902. godine imali su je u muzeju, da bi nakon decenija proučavanja shvatili da stotine i stotine tačaka u tekstu označavaju broj nula.

twitter.com/india_virendra
Rukopis se sastoji od 70 vrlo krtih listova kore breze

Tek sada naučnici sa Univerziteta Oksford otkrili su da je reč o daleko najstarijem poznatom zapisu broja bez kojega je teško zamisliva, ako ne i nemoguća, matematika kakvu poznaje današnja globalna civilizacija.

Ispostavilo se da je tekst star oko 1.800 godina, odnosno da potiče iz trećeg veka, i to nakon što su mu naučnici starost odredili metodom radioaktivnog ugljenika, prenosi B92.

Ispostavilo se da je u pitanju antički indijski tekst (antički Indijci imali su jako pametne, vešte i maštovite matematičare), čak 500 godina stariji od do sada poznatog najstarijeg zapisa nule sa zida jednog hrama Ganešu u mestu Gvalior u indijskoj državi Madja Pradeš.

​Pola milenijuma tu ili tamo nipošto nije beznačajno, a posebno ne ako je reč o otkriću korišćenja nule, zapravo jednom od najvećih matematičkih otkrića u ljudskoj istoriji.

Civilizacije koje nisu poznavale cifru za nulu morale su da se snalaze. U Vavilonu su između cifara ostavljali razmak. Vavilonski matematičari inače su koristili sistem koji je imao bazu 60, kao što mi danas u našem sistemu imamo bazu 10.

Maje su u svojim kalendarima koristili simbol za školjku kao rešenje za situacije gde je trebalo koristiti nulu. O Rimljanima i njihovom sistemu da se ne govori.

Tek Indija i tamošnja bogata civilizacija donele su dekadni sistem sa ciframa od 0 do 9, iz kojeg danas baštinimo simbol iz kojeg se razvila nula kakvu poznajemo danas.

„Danas znamo da su već u 3. veku matematičari u Indiji posejali seme ideje koja je danas u modernom svetu tako fundamentalna. Takva otkrića pokazuju koliko je matematika na indijskom potkontinentu vekovima bila napredna“, stoji u izveštaju o otkriću sa Oksforda.

Rukopis iz Bakšalija 1881. godine je pronađen zakopan u polju. Vrlo rano je postalo jasno da je reč o najstarijem poznatom matematičkom rukopisu iz Indije (misli se na indijsko poreklo, pošto je mesto otkrića danas u Pakistanu).

Rukopis se sastoji od 70 vrlo krtih listova kore breze i smatralo se da potiče iz razdoblja između 8. i 12. veka.

Posebno zbunjujuće u određivanju starosti bilo je to što je rukopis sastavljen iz nekoliko delova koji potiču iz različitih razdoblja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online