Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.06.2017.
00:56
Z. Marjanović - Vesti A

Država obnavlja ukleti dvorac

Nakon posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića takovskom kraju i njegovog obećanja da će "dvorac kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović u Takovu biti rekonstruisan i da će u njegovu obnovu biti uloženo onoliko para koliko bude potrebno", među Takovcima se ponovo nadugačko i naširoko govori o zdanju čija je sudbina već više od jednog veka prekrivena misterijom.

Z. Marjanović
Izgrađen 1901. godine: Jedna od retkih fotografija dvorca u Takovu

O tome kako je dvorac za kraljicu Dragu i kralja Aleksandra izgrađen postoje istorijski podaci, ali malo se zna, i to samo na osnovu priča ostalih u narodu, o njegovom paljenju i rušenju do temelja. Danas je malo Takovaca koji uopšte i znaju tačno mesto gde se letnjikovac nalazio.

Salon za bilijar i kartanje

Dvorac kralja Aleksandra i kraljice Drage koja, iako je rodom iz Lunjevice kod Gornjeg Milanovca, nije bila omiljena u narodu, kulukom je završen i prema opisu austrijskog putopisca Feliksa Kanica to je, zapravo, bio prelepi letnjikovac, po ugledu na slična evropska raskošna zdanja. U njemu je bilo 36 soba, salon za bilijar i kartanje opremljen skupocenim nameštajem, posuđem i svim drugim potrepštinama kako bi kraljevskom paru boravak bio što ugodniji.

U želji da se dodvori tadašnjoj vlasti, odnosno kralju Aleksandru i kraljici Dragi, tadašnji okružni načelnik Milan Šurdilović je 1899. pokrenuo inicijativu za izgradnju dvorca u Takovu, i to na račun naroda. Kako je zamislio, tako je uz odobrenje kraljevskog dvora i uradio. Izgradnja je počela 1901. godine, a Takovci su kulučili dovlačeći volovskim i konjskim zapregama pesak i šljunak sa Morave, kreč iz Dragačeva, a građu čak sa Zlatibora.

Kuluk, naravno, srpski narod nikada nije voleo, te o tome šta je narod takovskog kraja tada mislio o izgradnji dvorca svedoči i zapis iz dnevnika Stanojla Kovačevića, tadašnjeg paroha brđanske i prisloničke parohije.

- Narod je teran i danju i noću. I majstori su na smenu radili sve dok se taj pusti dvorac nije završio. Strašne kletve su tada pale na kralja, njegovu porodicu i taj dvor, kao i na sve one koji su odobravali da se on zida - ostao je proročanski zapis u dnevniku paroha Kovačevića.

Ključevi dvorca predati su kraljici Dragi i kralju Aleksandru 7. septembra 1901. (po starom kalendaru), na Malu Gospojinu, i tada je u Takovo došlo sve što je moglo da se kreće kako bi videli i pozdravili kralja i kraljicu. Topovske salve su najavile dolazak kontroverznog vladarskog para, pripremljen je svečani ručak, ali kralj i kraljica nisu udostojili Takovce da u dvorcu podignutom u njihovu čast prenoće bar jednu noć. Predveče su sa svitom otputovali u Beograd, što narodu koji je kulukom gradio dvorac nije bilo pravo.

Kralj Aleksandar i kraljica Draga su tada došli u Takovo i nikada više. Već sledeće godine, 29. maja 1903. godine, kralj i kraljica su ubijeni, loza Obrenovića se ugasila, a ništa se dobro nije pisalo ni dvorcu u Takovu.

Z. Marjanović
Od letnjikovca nisu ostali ni temelji

Mnogi meštani su se prisetili da je tokom gradnje udario grom i srušio stotinak metara udaljeni Takovski grm, pod kojim je Miloš podigao Drugi srpski ustanak. To je za Obrenoviće bio loš znak. Nestala je dinastija, a okružni načelnik Šurdilović je oslepeo i umro u najvećim mukama.

Nakon prevrata o dvorcu više niko nije vodio brigu, narod je pokrao sve što je moglo da se ukrade, pa čak i prozore i vrata. Neki predmeti iz dvorca se, prema rečima Aleksandra Marušića, direktora Muzeja rudničko-takovskog kraja, još nalaze u kućama u selima oko Takova, a svega nekoliko predmeta su u muzeju. Na kraju, najverovatnije 1916, palatu su najverovatnije zapalili čobani koji su se tu sklanjali od nevremena, ili protivnici dinastije Obrenović, i od njega nisu ostali ni temelji. Jedino su ostali pomoćna zgrada za poslugu i konjušnica...

Z. Marjanović
Stara ideja, nova očekivanja: Veljko Todorović

Primamljiva vizija

Ideja, prema rečima meštanina Veljka Todorovića, da se obnovi dvorac Obrenovića, čiji su originalni nacrti pronađeni u jednom bečkom arhivu, nije nova.
- Već nekoliko decenija unazad se s vremena na vreme govori o obnovi dvorca, ali sve je ostalo na inicijativama. Takovo je jedno od najznačajnijih istorijskih mesta za Srbiju, spomen-kompleks je uređen i obnovljeni dvorac bi zaista doprineo da turistička ponuda bude mnogo bogatija. Važno je i to što se spomenički kompleks nalazi na svega nekoliko stotina metara od nedavno otvorenog auto-puta Preljina-Ljig, čime je olakšan dolazak turista u Takovo. Postoje nacrti dvorca, tačno se zna gde se nalazio, postoji podrška Takovaca da se letnjikovac obnovi, a, eto, sada postoji i obećanje predsednika Vučića da će Takovo postati turistička Meka i Medina Srbije. Nije zanemarljiva ni činjenica da bi se zaposlilo i nekoliko desetina meštana, naravno, pod uslovom da se i ovog puta inicijativa za obnovu dvorca Obrenovića ne završi samo na rečima - kaže za "Vesti" Veljko Todorović.









 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online