Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 11.06.2017.
21:42
Vestionline A

Otkrivene anomalije koje bi mogle da sruše sve što znamo o fizici

Tri nova naučna otkrića mogla bi da uzdrmaju same temelje našeg razumevanja fizike elementarnih čestica, a time i sve što znamo o univerzumu, prenosi "Dejli mejl".

pixabay.com
 

Tri zasebna eksperimenta, od kojih je jedan izveden u Velikom hadronskom sudaraču, dala su vrlo slične rezultate. Oni upućuju na to da bi leptonska univerzalnost - osnovna pretpostavka standardnog modela - mogla da bude oborena. Umesto toga, mogao bi da bude prepoznat novi fenomen koji postoji van okvira standardnog modela u fizici elementarnih čestica.

Standardni model je teorija u fizici elementarnih čestica koja uspešno opisuje tri od četiri fundamentalne interakcije između elementarnih čestica od kojih se sastoji sva poznata materija: elektromagnetizam, jaku i slabu nuklearnu interakciju.

Standardni model obuhvata veliki skup čestica: kvarkove, gluone, leptone, W-bozone i Z-bozone i Higsove čestice. To je kvantna teorija polja, usklađena s kvantnom mehanikom i teorijom relativnosti i do sada je potvrđena predviđanjem rezultata gotovo svih eksperimenata u kojima deluju tri fundamentalne interakcije.

"Ukoliko bi ovi rezultati bili potvrđeni, mogli bi da ukažu na postojanje novih vrsta čestica ili međusobnih interakcija, odnosno sila, koje bi iz temelja mogle da uzdrmaju naše razumevanje fizike elementarnih čestica", navodi međunarodni tim fizičara u studiji. 

Leptonska univerzalnost predstavlja jednostavno pravilo, prema kojem su interakcije određenih elementarnih čestica iste, čak i kada one imaju različite mase ili trajanje (stopa raspadanja). 

Ove elementarne čestice poznate su kao naelektrisani leptoni, i uključuju elektrone, muone i teže čestice, poznate kao tau čestice (tau leptoni; tauoni). Tri naučna tima iz SAD, Švajcarske i Japana, otkrila su na osnovu stope raspadanja elektrona i muona da se tauoni raspadaju u znatno većoj meri nego što to standardni predviđa. 

Dok bi rezultati jednog eksperimenta mogli jednostavno da budu statistička greška, tri zasebne studije u okviru kojih su eksperimenti sprovedeni u tri različite sredine, i dobijena tri ista rezultata, stavili su naučnike na velike muke. Eksperimenti su u proseku izvedeni sa 99.95 odsto preciznosti, saopštili su naučnici. 

Istraživači će pokušati da utvrde da li se radi o prevelikoj slučajnosti (statističke greške u sva tri slučaja), ili je zaista u pitanju otkriće novog fenomena u fizici. 

Istraživanje je objavljeno u magazinu Nature.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online