Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 23.12.2016.
23:45
guardian A

Nevreme ih nateralo da skrenu sa puta, a onda su otrkili nešto neverovatno

Jedan fotograf je slučajno snimio amazonsko pleme koje još nije uspostavilo kontakt s civilizacijom pošto je njegov helikopter morao da skrene s redovne rute da bi izbegao oluju.

Neplanirano je preleteo iznad nepoznatog plemena i njihove dugačke kolibe.

- Zgrabio sam fotoaparat i počeo da slikam - kaže brazilski fotograf Rikardo Stakert.

- Nisam imao puno vremena da zamišljam šta se događa.

Bio je to srećan trenutak za Stakerta. Primetio je građevinu dok je bio u Akreu, saveznoj državi u blizini granice s Peruom, i to baš dok je išao da fotografiše pleme urođenika s kojim je uspostavljen kontakt.

Tokom povratnog leta, 18. decembra, uspeo je da napravi još očaravajućih fotografija koje nude uvid u živote izolvanog plemena. Brazil ima oko 80 takvih grupa, ali njihovo postojanje je pod sve većom pretnjom ilegalnih drvoseča, rudara i krijumčara droge.

Stakerta je posebno impresionirala boja na telu jednog od muškaraca, za koju smatra da je kamuflaža.

- Kada je hladno mi na sebe stavimo odeću. Oni stave tu boju da bi se zaštitili - rekao je.

- Pomislio sam u sebi: Moraš da fotografišeš ovo, mora biti sačuvano - ispričao je fotograf.

Bolje za njih da ostanu izolovani

U državi Akre žive tri izolovane grupe, kaže Hose Karlos Meireljes, stručnjak za brazilske domoroce s 40 godina iskustva, a koji je bio u istom helikopteru.

- Ponekad i malo detalja može puno toga da otkrije, a kako fotografije imaju sjajnu rezoluciju možemo dobro da vidimo detalje - rekao je.

Pre dve godine je četvrto izolovano pleme iz Akrea, Tapanava, stupilo u kontakt. Neki od njih rekli su Meireljesu kako su mislili da su helikopteri nešto čarobno, ili ogromne ptice, i da nisu imali pojma da se unutra nalaze ljudi.

Meireljes je prvi put ugledao znakove ovog izolovanog plemena još 1988, a učestvovao je i u letu BBC-a 2010. kada su snimljeni s velike visine.

- Koriste sekire, mačete, tanjire, znaju za naš svet ali im je slabo poznat - objasnio je Meireljes.

Veruje da se u plemenu nalazi oko 300 ljudi i da gaje banane, slatki krompir, kikiriki, kao i da se bave lovom i ribolovom.

Drago mu je što izgledaju zdravo. Kaže kako niko ne zna ime tog plemena.

- Zovemo ih Indijanci s gornjeg toka reke Humaita - rekao je Meireljes.

- Nikada nisu stupili u kontakt ni sa kim, nemamo pojma kojim jezikom govore niti ko su oni. Srećom da ne znamo. Onoga dana kada saznamo za njih počinju problemi - zaključio je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online