Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 06.11.2016.
08:15
Vestionline A

Misteriozni zvuk iz dubine mora mesecima proganja, pobegli čak i kitovi

Kanadska vojska istražuje misteriozni zvuk koji dolazi s dna mora u zabačenoj regiji Arktika i koji je tokom nekoliko poslednjih meseci plašio životinje.

en.wikipedia.org
Misterija muči naučnike

Vojne letelice su obavile nekoliko multisenzorskih pretraga u tom području, ali za sada ne mogu da objasne uzrok pojave koju su nazvali "akustičnim anomalijama":
 

- Naši avioni nisu otkrili nikakav kontakt na površini ili ispod nje. Jedino što su na tom području posade videle su dva jata kitova i šest morževa - rekli su iz vojske. Portparol ministarstva odbrane iz Otave rekao je da uzrok neobičnog zvuka, za koji retki stanovnici na tom području kažu da se može čuti čak i kroz trup broda, ostaje misterija.

Zvuk se mogao čuti tokom celog leta u tesnacu "Fjuri i Hekla", a opisuje se kao "bip" ili "šum", rekao je zastupnik Pol Kasa. Reč je o uskom vodenom kanalu u regiji Nunavutu, najvećoj i najređoj naseljenoj kanadskoj teritoriji, lociranoj u blizini Grenlanda.

- Ovo je jedno od većih lovnih područja tokom leta i zime jer je reč o području na kojem je dno mora okružen ledom, bogatom morskim sisarima. Međutim, ovog leta ih tamo gotovo uopšte nije bilo i to nam je postalo sumnjivo - kazao je Kasa.

Pojedini zvaničnici su rekli da je reč o području koje je na migracijskim rutama kitova i različitih vrsta tuljana kojih takođe nije bilo ove godine. U nedostatku službenog objašnjenja, kanadski mediji su počeli da nagađaju šta bi mogao da bude uzrok zvuka pa se tako bacala sumnja na istraživanja koje sonarom sprovode rudarske kompanije, na vojne podmornice ili čak namerne sabotaže aktivista Grinpisa koji žele da odvrate životinje od lovnog područja.

Ipak, rudarske kompanije tvrde da ne sprovode istraživanja u tom području, vojska je rekla da ni strane ni domaće podmornice nisu tuda prolazile, a Grinpis je optužbe odmah odbacio.

Zvuk i dalje ostaje misterija.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.11.2016. 12:39
Jel to umiruceg krik, il slonovski besni rik il Ilija Gromovnik ? Les tvrdi da nije on, gromu nije takav ton, a sto posto nije slon. To ti prdje Petrovicu Miso prdje Miso i jos se utiso, tako prdje ne moz biti grdje. Odjekuju planine i brda od njegovog urnebesnog prda.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online