Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 02.10.2016.
00:10
Vestionline, Cnn.com A

Zašto Kinezi kupuju magarce?

Magareća koža proizvodi želatin koji je ključni sastojak jednog od omiljenih kineskih tradicionalnih lekova "ejiao", a koristi se za lečenje mnogih bolesti od prehlade pa do nesanice.

pixabay.com
Magareći želatin, bez kojeg je kineska medicina nezamisliva

S obzirom na to da se Kina, kao ekonomska sila, okreće prema naprednoj industriji, koja je daleko od tradicionalne poljoprivrede, u zemlji je uzgajanje magaraca u padu, i sve je manje grla. Državne statistike pokazuju da je broj pao sa 11 na 6 miliona u poslednje dve godine. 

Kako bi poravila tu statistiku Kina sada sve više traži izlaz u Africi i uvozi magarce iz zemalja širom kontinenta. Međutim, cvetanje te trgovine sprečava nekoliko stvari. 

Niger je poslednja u nizu afričkih država koja je, nakon porasta izvoza u Kinu, zabranila prodaju.  

Vladini zvaničnici su saopštili da je 80.000 životinja prodato tokom ove godine, u poređenju sa 27.000 u 2015. godine, tako da su upozorili da će se magareća populacija desetkovati ako se nastave ovakvi trendovi. 

U avgustu, Burkina Faso je preduzela isti korak, nakon što je 45.000 magaraca zaklano za šest meseci, od ukupne populacije od 1,4 miliona. U oba slučaja, skočila je vrednost magaraca pa je došlo i priliva deviza. Međutim, i to je imalo svoju cenu. 



Novi probemi u industriji

Osim što je manje magaraca, nova industrija izazvala je ekološke i ekonomske probleme. Širenje klanica izazvalo je reakciju. u selu Balo u Burkini Faso, lokalni farmeri su navodno napali i zatvorili klanicu u znak protesta zbog krvi i iznutrica koje su se izlivale u njihove zalihe vode. Magareći bum privukao je i poljoprivrednike koji su se bavili drugim granama, što je rezultiralo inflacijom. 

- U Nigeru i Burkini Faso rastuća vrednost magareće kože i mesa stvorila je inflatorni uticaj na druge sektore - rekao je doktor Emanuel Igbinoba. 

- Cena ostalih životinja porasla je zbog magaraca, a ne zato što je postojala potražnja za tim životinjama, što je izazvalo neravnotežu u privredi - kazao je. 

Zemlje izvoznice nemaju odgovarajuće propise, kaže Erik Olander koji trenutno radi na tome da se ta praksa promeni. 

- Kao i kod druge stoke, obim potražnje u Kini je često toliki da brzo iscrpi bilo koji izvor snabdevanja - kaže on i dodaje da bi države koje trguju s Kinom morale da regulišu tu trgovinu tako da ne idu na štetu sopstvenom narodu. 

 - Kineski veliki apetit za magarcima stvara prilike za izvoznike, ako pomno planiraju,” navodi Igbinoba. 

Prema njegovim rečima ukoliko bi se afričke države dobro organizovale i napravile resurse, kao što su klanice, ukoliko obuče ljude...magarac može biti važan izvor prihoda. 

Burkina je najavila planove kako će da reguliše prodaju magaraca, ali će se suočiti s konkurencijom kontinentalnih rivala. 

Velike privrede poput Kenije i Južne Afrike postepeno povećavaju svoje objekte kako bi mogli ispuniti kinesku potražnju, a crno tržište takođe cveta širom kontinenta. 

Kineska potražnja će, kako se očekuje, porasti sa rastućom potrošačkom klasom koja je spremna da plati za luksuzne proizvode poput “eijaa”.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online