Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 04.07.2015.
21:59
Tanjug A

Naučnici znaju kada će biti smak sveta!

Naučnici napominju da još nije vreme za paniku i da bi do takvog razvoja događaja, odnosno kraja postojanja naše planete, ujedno i nas samih, moglo doći tek za 22 milijarde godina

indianexpress.com
Teorija velikog rascepa predviđa mogući smak sveta

Bliži nam se kraj. Ništa novo. Unazad nekolikog godina čitamo o kraju sveta i apokalipričnim događajima koji bi mogli da nas zadese. Od poplava, cunamija, vulkanskih erupcija do novog ledenog doba. Neki nas pak upozoravaju da takav kraj sveta, koji bi nas sustigao prirodnim putem, nećemo nikada dočekati jer ćemo se međusobno uništiti. Rat i nuklearno oružje uništili bi svet i sve ono što nazivamo svetom. 

 


Bez obzira hoće li to biti zemljotresi, erupcije, otapanje lednika ili 'mali zeleni', koje prema novim teorijama ne možemo nazivati malim zelenima, jer izgledaju baš poput nas, promene su neizbežne. Kako smo nastali, tako ćemo i nestati. Priroda je oduvek bila jača od čoveka i priroda će uvek pobediti, koliko god se mi trudili. 

Kao i sve ostalo, životni vek Zemlje i života na Zemlji ima svoj ciklus. Kada će doći do njegovog kraja i hoće li se ponovno roditi planeta poput naše, naučnici pokušavaju da otkriju godinama. Poslednja studija pokazala je da su došli do spoznaje o načinu završetka postojanja planete Zemlje, piše The Guardian. 

Sve što nam je poznato i sve oko nas nastalo je nakon velike eksplozije koju nazivamo "velikim praskom", ali ono što su ovog puta naučnici otkrili je kako sve završava. 

Opasno kosmičko finale nazvali su "velikim rascepom". Prema novom modelu, kako se svemir širi, apsolutno sve, od galaksija, planeta, atomskih čestica sve do vremenskog kontinuuma, vremenom će biti rascepljeno pre nego zauvek nestane. 

Naučnici napominju da još nije vreme za paniku i da bi do takvog razvoja događaja, odnosno završetka postojanja naše planete, ujedno i nas samih, moglo doći tek za 22 milijarde godina. 

 - Teorija velikog rascepa objašnjava kako će vremenom doći do kidanja konzistentnih meterija, a samim time do atoma i molekula. Mislim da nije netačno niti nepravedno reći da je to jedan dramatičan scenario -  kazao je matematičar koji je radio na otkrivanju teorije Velikog rascepa, dr Marselo Diskonzi. 

Nauka je prilično uverena da je Zemlja nastala Velikim praskom pre 13.8 milijardi godina. Tada je nastala veoma gusta masa koja se počela širiti do trenutka kojeg imamo danas. Iako je sudbina naše planete još nepoznata, ovi su naučnici na dobrom putu. Širenjem svemira doći će do pucanja i najjednostavnijih veza. 

 -Ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je da se svemir širi i da se širi sve brže, ubrzava. To je zapravo jedina činjenica koju znamo, a koja nam je pomogla u otkrivanju teorije o rascepu - dodaje Diskonzi. 

Takođe, prema njihovoj teoriji, širenje svemira moglo bi biti sve brže i brže, a čestice bi krenule da se udaljavaju jedna od druge do beskonačnosti, a onda bi nastupio "Veliki rascjep". 

 - Sa matematičke strane znamo šta to podrazumeva, ali šta za fiziku to znači, teško je predvideti. Postoji neka vrsta nadmetanja između takozvane crne energije koja pokušava sve više proširiti svemir i gravitacije koja ga drži zajedno, pitanje je ko je pobediti? - rekao je Diskonzi i dodao da je "scenario velikog rascepa prirodna posledica jednačina".

POVEZANE VESTI

Subota 04.07.2015. 22:11
А смак Србије је почео 5. октобра 2000.год.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online