Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 18.03.2015.
18:11
24sata.rs A

Evo šta će se desiti ako ostavite alkohol na 30 dana

Ako ste od onih koji vole često da popiju po koju čašicu, onda je ovo pravi tekst za vas. Naime, nije ništa novo da opijanje ne utiče dobro na organizam, ali pogledajte kakve biste sve koristi osetili kada biste prestali da ga pijete na svega 30 dana.

Reuters
Da li odgovorno pijete?

Prema zvaničnom Vodiču za odgovorno pijenje alkohola, koji je prošle godine izdao Institut za mentalno zdravlje, redovno konzumiranje i preterivanje u alkoholu može da ostavi sledeće posledice:

- oslabljena psihomotorna koordinacija

- promenjen seksualni nagon

- nekritično mišljenje

- oslabljena kontrola impulsa

- prekidi filma

- mučnina i povraćanje

- nekontrolisane emocijalne reakcije

- koma i smrtni ishod pri velikim dozama!

(U prevodu, opijanje ima slične simptome kao klasični ženski PMS).

- Alkoholizam je veliki problem, ali je zloupotreba alkohola još veći. Ona je uzrok smrtnosti broj jedan u Srbiji kod mladih između 15 i 30 godina. To je kad mlada osoba popije dva, tri, četiri pića i sedne za volan, ili se potuče, ili izvrši samoubistvo- rekao je za "24 sata" načelnik Klinike za bolesti zavisnosti i psihijatar dr Ivica Mladenović povodom izdavanja ove publikacije.

Jedno piće je u redu...ali ko stane na tom jednom?!

Zato možda i nije loša ideja da malo usporite i napravite pauzu od alkohola. A ako izdržite čitavih mesec dana bez kapljice, evo kakve ćete sve koristi osetiti:

1. Smanjuje se tolerancija na alkohol

Što češće pijete, to je efekat alkohola manji. Drugim rečima, morate da pijete više da bi imali isti efekat. Ako prestanete da konzumirate alkohol 30 dana, tolerancija pada i vraća se u normalnu.

2. Smanjuje se šansa da razvijete potrebu za alkoholom

Potreba za alkoholom nije isto što i čist alkoholizam, jer ne moraju da budu prisutni fizički znakovi krize. Ako ne možete da se lepo opustite uveče bez čaše vina, možda bi bilo dobro da prestanete na neki period.

3. Bolji san

Možda zbog alkohola lakše tonete u san, ali zahvaljujući njemu takođe možete i da imate problema tokom spavanja. Ljudi koji često piju, često se i bude u toku noći, i onda ne mogu da se vrate spavanju. Mesec dana bez alkohola će vam vratiti san u normalu.

4. Smanjuje se rizik od ozbiljnih bolesti

Poznato je da je alkohol povezan sa mnogim ozbiljnim bolestima,među kojima su najzastupljenije one koje napadaju srce, jetru i mozak. Iako se veruje da od ovih bolesti pate samo alkoholičari, istina je da čak i rekreativno opijanje može da ima negativne posledice.

5. Bolja koža

Svetski dermatolozi se slažu da je alkohol poguban za kožu, a pauza od 30 dana će učiniti čuda po tom pitanju.

6. Lakše ćete se lišiti drugih loših navika

Kada dokažete sebi da možete da prestanete da pijete 30 dana, biće vam lakše da se uhvatite u koštac i sa drugim lošim navikama. Možda je sledeće na listi pušenje, ili brza hrana?

7. Imaćete više energije

Iako tokom opijanja najčešće imate puno energije, nakon što efekat pića oslabi, ujutru se budite kao da vas je neko prebio. Zato je još jedna korist apstinencije od alkohola ta što ćete imati mnogo više energije.

8. Uštedećete novac!

Mesec dana bez pića će vam ostaviti iznenađujuću količinu novca u džepu. Možda ni sami niste svesni koliko vam novca odlazi na piće.

9. Smršaćete

Ovo posebno važi za žene, koje često piju slatka pića puna alkohola. A i alkohol je sam po sebi šećer, tako da će 30 dana bez pića ostaviti značajnog traga na vašoj liniji.

10. Podstaćiće vas da napravite druge zdrave odluke

Kada napravite jednu ovako zdravu odluku, to može da vas podstakne da pogledate i druge aspekte svog života. Verovatno ćete početi da pijete više vode, ješćete zdravije, a možda ćete čak poželeti i redovno da vežbate.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online