Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 02.03.2015.
00:12
S. Vuksanović - Vesti A

Muzika Teslinog kalema

Doktor Petar Teren je studirao medicinu u raznim oblastima - kardiologija, neurologija, hematologija, gerijatrija. Pored toga studirao je i fiziku. Preko dana leči pacijente, a kad sunce zađe i tokom vikenda uživa u svom hobiju, inspirisanom - Nikolom Teslom.

youtube.com/Peter Terren
Električna moć iz Teslinog kalema

Dok mnogi provode vikend sa porodicom, Petar Teren uživa eksperimentišući sa poznatim Teslim kalemom, koji proizvodi visoku voltažu.

"Oko Sauronovo"

Kada smo dr Terena upitali koji mu je najdraži ekperiment odgovorio je: "Oko Sauronovo". Fasciniran je bio zlobnim čarobnjakom, koji se pojavljuje u trilogiji "Gospodari prstenova". Došao je na ideju da pored velike snage Teslinog kalema još snage doda kružnoj moći prstena. Kaže da ovakav izum može pomoći u sprečavanju krađe automobila.
Prošle godine je kreirao i "Modernog Mislioca", gde oko 200,000 volti električne energije prolazilo kroz njegovo telo.

Njegovo prvo interesovanje za kalemom počelo je još u srednjoj školi. Tada je radeći na projektu napravio svoj radio. Sebe naziva "Doktor Elektrik", a poznat je i kao "Doktor Šok".

Sajt dr Terena - tesladonjnunder.com - zainteresovao je internacionalne medije i on se pojavio u televizijskim emisijama širom sveta. Učestvovao je i na takmičenju "Australija ima talent", ali nije ušao u finale. Mnogi smatraju njegov hobi opasnim, bučnim i zastrašujućim. U toku programa član žirija Dani Minog je čak i izašla iz sale jer je Terenov eksperiment "uplašio"!

Nedavno, pozvao je prijatelje i rodbinu u goste, na imanje u Banberiju, gradiću udaljenom oko 180 kilometara od Perta. Želio je da pokaže svoje izume i da ih uveri da nije isto iskustvo gledati sve preko ekrana odnosno na licu mesta.

Događaju su prisustvovala i deca koja su sa sobom odnela veoma lepo iskustvo. Pozvani su i članovi Tesla Foruma iz Perta, ali nažalost nije bilo interesovanja.

Terenova laboratorija je njegovo dvorište. Prvi eksperiment je izveden u dvorištu ispred kuće i mnoge je ostavio bez daha. Električna snaga Teslinog kalema je izazvala snažnu ekploziju i prasak, a lubenica je odletela u vazduh. Kapacitet električne energije je bio 9.000 volti sa oko 10,000 xula u sekundi.

Potom, dok se Teren pripremao za sledeću tačku "programa", njegova supruga Džejn Teren je ponudila gostima posluženje. Domaćin je zatim na televizijskom ekranu prikazao svoje radove i izume.

wikipedia.org
Inspiracija za doktora Petra Terena: Nikola Tesla

Nakon uvoda njegov sin Majkl, student muzike, predstavio je eksperiment u kojem muzika izaziva iskre, munje i sevanje između dva kalema i pruža izvanredan vizualni efekat.

Eksperiment sa električnom snagom u bazenu izazvao je brigu i uzbuđenje prisutnih. Poznato je da je voda i struja opasna kombinacija. U pripremi je Terenu pomagala supruga, koja na početku njegovog interesovanja za ovako nešto nije bila previše oduševljena. Uvek je plašila kada bi čula neku buku. Nervirala je smetnja sa televizijskim prijemom u toku eksperimentisanja. Ali nakon mnogo godina shvatila je da njen suprug zna šta radi i da to nije toliko opasno za njega.

Njena uloga je sada da pritisne prekidač i da povećava voltažu.
Posetioci su ovaj eksperiment sa strahom gledali kroz ogradu. Tu je bio i njihov sin da osigura da se niko ne povredi.

Dr Teren nam je naglasio da ovakve eksperimente ne preporučuje običnom svetu, jer nepažnja može da ozbiljne povrede i smrt.

Najjače osvetljenje na svetu

Dr Petar Teren deli mišljenje Nikole Tesle kada je zamišljao da osvetli čitavu zemlju, samo što za sada, želi da nastavi sa eksperimentima i osvetli samo Zapadnu Australiju.
Izumeo je bicikl sa najjačim osvetljenjem na svetu i nada se da će ući u Ginisovu knjigu rekorda. Dok se drugi muče da za Božić okite kuće i jelke, Teren tvrdi da je njegovo osvetljenje toliko snažno da se može videti iz - vasione.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online