Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 10.03.2014.
22:17
washington.edu, b92.net A

Nova metoda za otkrivanje vanzemaljaca!

Tim astrobiologa pronašao je novu metodu otkrivanja ne samo vode, već i života na udaljenim planetama u svemiru. Postoji ipak jedan problem, a to je da teleskop koji će to moći da učini neće biti u upotrebi pre 2018. godine.

Foto: Ilustracija

Planete s teškim atmosferama poput Zemlje sprečavaju da voda s njihovih površina odlazi u svemir, pa astronomi rado tragaju za njima u potrazi za potencijalno nastanjivim planetama van Sunčevog sistema. Međutim, sada su naučnici pronašli i novu metodu pomoću koje mogu da otkrivaju teške atmosfere oko terestrijalnih planeta u svemiru, koje možda ne skrivaju samo vodu, već i život.

Amit Misra, astronom iz Vašingtona, metodu je detaljno opisao u poslednjem izdanju časopisa Astrobiology. Ta tehnika zavisi od otkrivanja takozvanih "dimera", odnosno molekula koji se uparuju u atmosferi egzoplanete.

U hemiji, "dimer" je pojam koji se odnosi na hemijski spoj dva identična elementa u jedan veći. Za tehniku koju Misra predstavlja, ključno je otkrivanje "dimera" kiseonika. Gas kiseonika obično čine dva atoma kiseonika, a "dimer" u skladu s tim predstavljaju četiri atoma kiseonika.

Dobar sažet opis ove tehnike ponudio je časopis "Science":

Kad planeta prođe ispred zvezde, zvezdano svetlo prolazi kroz njegovu atmosferu i putuje kroz svemir dok ne dođe i do Zemlje. Dimeri u atmosferi upijaju svetlost poput filtera za boje u objektivima kamera, stvarajući anomalije koje se mogu otkriti jednom kad je pritisak na planeti najmanje 0,25 bara, odnosno dovoljno visoko da zadrži vodu u tečnom stanju.

Naučnici su takođe shvatili da se ovi molekuli češće detektuju u atmosferi nego u drugim markerima kiseonika i to je važno sa biološkog stanovišta.

“Kiseonik je povezan sa fotosintezom, a posedujemo prilično jake dokaze da je u atmosferi teško dobiti mnogo kiseonika ukoliko nemate biljke ili alge koje ga proizvode konstantnim tempom", dodaje Misra.

Kada i ako teleskop uoči planetu sa snažnim signalima "dimera" kiseonika, biće to vrlo važan znak da na istoj planeti postoji i život, koji proizvodi isti kiseonik.

Taj teleskop će se zvati svemirski teleskop Džejms Veb i u Zemljinu orbitu će biti lansiran u oktobru 2018. godine.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 10.03.2014. 23:47
То кад униште живот на овој планети да крену уништавати по свемиру...
Ponedeljak 10.03.2014. 22:45
piii koji sam ja glupson !!!!!!!!!!!!!!!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online