Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 10.12.2013.
04:41
B92 A

Jezero na Marsu je dokaz života?

Naučnici NASA tvrde da je krater na severnoj strani Marsa nekada bio dom ogromnog jezera u kojem je bio moguć život mikroba, i da je to slatkovodno jezero postojalo oko 100.000 godina u samom centru kratera Gejl, 144 kilometra (90 milja) duge formacije koja je nastala udarom meteorita otprilike pre 3,7 milijardi godina.

Kjuriositi je u centru kratera Gejl ove godine napravio svoj autoportret, što je sa celim svetom podelila NASA
 


Testovi na uzorcima stena koje je iskopao rover Kjuriositi otkrili su prisustvo finih glinenih minerala koji su se formirali u stajaćoj vodi.


"Prisustvo ovih minerala nam govori da je verovatno u pitanju bila sveža voda, što znači da su postojali pogodni uslovi za razvoj mikroba koji bi mogli da se održavaju u životu", rekao je Sadžev Gupta, geolog sa Kraljevskog koledža u Londonu i jedan od članova Kjurioziti naučnog tima.


"Ono što je zanimljivo jeste da su ove stene koje smo analizirali vrlo slične onima koje možemo da nađemo u okolini Dorseta i Devona", dodao je on.


Tim NASA nije baš sasvim siguran koliko je jezero bilo dubuko i široko, ali pretpostavljaju da je bilo dovoljno duboko da ne dolazi do periodičnog presušivanja, jer bi to ostavljalo tragove u uzorcima analiziranih stena.

Geološka mapa planete

Rover NASA, Kjurioziti, spustio se na Mars u avgustu 2012. godine u misiji koja treba da ispita da li je ta planeta nekada bila nastanjiva i da li je na njoj nekada bilo života, pri čemu primaran cilj nije da traži tragove drevnog života. Kjuriozitijev glavni cilj jeste obezbeđivanje uzoraka sa sredine kratera Gejl i razna merenja na osnovu kojih bi naučnici trebalo da "sklope" geološku istoriju planete.
 

Mali radoznali rover proverava sastav stena na Marsu

Nakon raznih analiza, eksperimenata i gasnih difrakcija naučnici su identifikovali glinene minerale koji su se formirali u vodi i elemente ključne za život, poput ugljenika, vodonika, kiseonika, sumpora, fosfora i azota.


Analize su pokazale da minerali koji su se formirali u vodi sa malim salintetom i neutralnom pH vrednošću, nisu ni previše kiseli niti previše alkalni, što bi trebalo da bude dokaz o postojanju i održivosti života.


Naučnici su na osnovu toga zaključili da su ulsovi koji su vladali u jezeru pogodovali razvoju mikroba pod imenom hemolitoautotrofi, koji su nađeni i na Zemlji.


Oni su naglasili da su minerali i stene s Marsa "spektakularni" i da će verovatno promeniti poglede na to kako je izgledao eventualni život na Marsu, s obzirom na to da on verovatno nije mogao biti baziran na fotosintezi kao što je to slučaj sa Zemljom. Naučnici smatraju i da iako je jezero možda postojalo svega nekoliko stotina hiljada godina, da je to bilo sasvim dovoljno za razvitak nekog oblika života.

POVEZANE VESTI

NAUKA I TEHNOLOGIJA Ovo su najveće misije u svemiru
Utorak 10.12.2013. 05:46
Kako je napravio AUTOPORTRET??? Zabio kameru u zemlju, udaljio se i fotografisao pa se vratio po kameru?????
Utorak 10.12.2013. 15:35
bolje ne objavljujte vise nista vezano za istrazivanja na marsu niti bilo sta o svemiru..posto vecina ljudi su toliko zaostali da i dalje misle da je zemlja plocasta..a kamo li da se spomene zivot u drugim galaksijama,kojih ima na milijarde...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online