Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 05.12.2013.
10:48
B92, 24 sata.rs A

Neobične činjenice o Nikoli Tesli

Nikola Tesla je verovatno najpoznatiji po svojim pionirskim istraživanjima na polju elektriciteta i robotike kao i po brojnim izumima. Međutim, poznat je i po neobičnim opsesijama i ponekad, bizarnom ponašanju.

Genije s opsesivno-kompulsivnim ponašanjem?
 

Pogledajte neke od najčudnijih činjenica u vezi sa Nikolom Teslom:

1. Tesla je imao opsesiju u vezi sa brojem 3: Tesla je bio apsolutno fiksiran na broj tri. Prao je svoje ruke tri puta zaredom, a morao je i da obiđe zgradu tri puta pre nego što bi ušao u nju. Ova opsesija možda je bila manifestacija opsesivno kompulsivnog poremećaja.

2. Mrzeo je bisere: Poznati naučnik nije mogao da podnese bisere. Zapravo, toliko je mrzeo bisere da je odbijao da priča sa ženama koje su ih nosile. Niko nije siguran zašto, iako je i ovo moglo da bude dokaz opsesivno kompulsivnog ponašanja.

3. Živeo je u celibatu: Bračni život nije bio za Teslu, koji je jednom prilikom izjavio: "Ne verujem da možete da imenujete puno velikih izuma oženjenih muškaraca". On je, navodno, mislio da bi seks negativno uticao na njegov naučni rad.

4. Stanovao je u hotelskoj sobi: Tesla je proveo mnogo godina u Njujorku, a svoju poslednju deceniju proveo je živeći u sobi hotela Njujorker. Živeo je u sobi 3327, dvosobnom apartmanu na trideset trećem spratu (opet taj trojka).

5. Golubovi su mu bili neobično dragi: Mnogi hrane golubove u parku, ali Tesli to nije bilo dovoljno. Imao je naviku da bolesne golubove donosi u svoj apartman. Međutim, jedan golub mu je zapravo ukrao srce, kako je napisao: "Voleo sam tog goluba kao što muškarac voli ženu, i on je voleo mene. Dok god sam je imao, postojala je svrha u mom životu".


6. Tvrdio je da je izmislio zrak smrti: Tesla je posedovao i nešto mračniju stranu - tvrdio je da je izmislio zrak smrti koji je mogao da šalje zrakove čestica kroz vazduh, toliko snažne da bi bili u stanju da unište flotu od 10.000 neprijateljskih aviona, na koje bi bili ispaljeni iz udaljenosti od 320 kilometara.

NETAČNO:

O Nikoli Tesli kruže i neistine:

1. Napao teoriju relativiteta šest godina pre objavljivanja
Jedna od čestih zabluda jeste donedavno "nepoznati" intervju koji je Tesla u svojoj laboratoriji u Kolorado Springsu dao 1899. godine časopisu "Besmrtnost", u kojoj napada Ajnštajnovu Teoriju relativiteta.
- Čitaocima ovog nadahnutog teksta nije se učinila sumnjivom čak ni činjenica da Tesla odgovara na konstataciju novinara da njegovi "poštovaoci žale što napada Teoriju relativiteta", dakle čitavih šest godina pre nego što će je Ajnštajn predstaviti naučnoj javnosti. Inače, reč je o izvanrednom dramskom tekstu Stevana Pešića

"Tesla ili prilagođavanje anđela", koji je doživeo preko 250 izvođenja, i čija je premijerna obnova nakon pet godina održana u Narodnom pozorištu 2. juna 2013, u čast obeležavanja godišnjice Teslinog jedinog boravka u Beogradu 1892. godine - dodaje Jelenković.

 

 

2. Vozio automobil 140 km/h
Pričalo se da je Tesla sa svojim "sestrićem" Piterom Savom proputovao oko 80 kilometara, vozeći se brzinom od preko 140 km/h u modifikovanom automobilu Pirs Erou.

Po toj priči, umesto klasičnog benzinskog motora, Tesla je koristio indukcioni motor smešten u crnu kutiju, u kojoj se nalazio i specijalni prijemnik kosmičke energije, koja je bila pogonsko gorivo ovog luksuznog četvorotočkaša.


3. Izazvao Tungusku katastrofu 1908.
Brojni autori Tesli pripisuju zbivanja koja nije izazvao, niti je na njih mogao da utiče.
- Tom ne malom korpusu "istina" o Teslinim veličanstvenim projektima pripadaju i priče o Tunguskoj katastofi 1908. godine i Tesli kao glavnom vinovniku te ni do danas pouzdano objašnjene eksplozije u dalekom Sibiru. Inače, prema nekim autorima, kula u Vordenklifu s koje je, navodno, Tesla izazvao eksploziju, nikada nije završena i svi uređaji u njoj onesposobljeni su 1903. godine, što ruši teoriju o umešanosti Tesle u katastrofu pet godina kasnije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.12.2013. 11:52
Papir sve podnese,novinari kao i svi razni komentatori,istoricari...pisu sto zele da citaju.Neka oni ostave naseg Teslu,on je sve pokazao svojim djelima.
Četvrtak 05.12.2013. 13:40
Steta sto nismo imali taj zrak smrti devedesetih...
Četvrtak 05.12.2013. 15:43
Da razjasnimo stvar oko outomobila kojij je radio na Radient Energy. Studija oko ovog problema je izvrsena, sve fakte su bile uzete u obzir a glavna je isplivala na povrsinu. Peter Savo, koji se predstavljao kao Teslin rodjak stvarno je potojao ali isto tako nije bio rodjak nego je fabrikovoa pricu radi senzacionalne price i licne koristi. Evo konacnog izvestaja koji je napisan na Engleskom i dat u vise primeraka kao dokaze fabrikovanja price. U sledeca dve rubrike stavicu izvestaj na Engleskom u nepromenjenoj formi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online