Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.10.2013.
14:54
Popular Science , Vestionline A

Šta se dešava kada astronaut odlebdi u svemir?

Često ste u filmovima mogli da vidite scenu astronauta koji se otkačio od broda i bespomoćno rotira u tmini univerzuma. Jasno vam je koji se užas odvija u njegovoj glavi koji zna da mu nema spasa. Ali šta kada se ta situacija stvarno dogodi? Šta astronauti rade kada se nađu u ovakvoj situaciji?

Astronaut bez sigurnosnog "povoca" može da očekuje sigurnu i jezivu smrt u svemiru
 

Povodnik kao pupčana vrpca

NASA zahteva od astronauta koji idu u šetnje u svemiru da koriste posebne “povoce” i veze, kako astronaut ne bi otplovio u mrak svemira. Ukoliko bi kabl pukao, on sasvim sigurno, u bestežinskom stanju počeo da se vrti i rotira. Ukoliko bi pokušao da maše rukama i nogama, da se otima i koprca, svakako ne bi pomoglo. U stvari, prema tvrdnjama NASA-nih strušnjaka, pokreti koje astronaut napravi kada mu se otkači sigurnosni kabl, predodređuju mu sudbinu. A ona je - sigurna smrt!

Pod pravim uglom i ubrzanjem, čak se može desiti da se astronaut nađe na putanji ka Zemljinoj atmosferi, a to bi dovelo do njegovog sagorevanja.

NASA i nema neko rešenje

Pročitajte šta smo sve pisali o svemirskim istraživanjima OVDE

Zato NASA ima protokole kojima uči astronaute kako bi im zaštitila život u svemiru.

Oni nose poseban džet-pek pod nazivom SAFER, koji bi trebalo da istog trenutka spreči svako tumbanje i tako stabilizuje astronauta u bestežinskom stanju. NASA-in plan potom zahteva da astronaut preuzme ručne komande i odleti do sigurnosti.

Međutim, ukoliko se desi da astronaut ostane bez goriva, kog nema puno u džet-peku, ili ako ga drugi astronaut ne zgrabi na vreme, on se može naći u velikom problemu.

U tom trenutku ne postoje protokoli koji mogu da mu spase život. Takođe, ne postoji svemirski brod koji bi mogao da pokupi astronauta pošto je jedini sa vazdušnom komorom spremnom da prihvati astronauta penzionisan.

Jedini izbor koji astronaut ima jeste da lebdi 7.5 časova sve dok mu ne ponestane vazduha. Možda bi mogao da za to vreme ogladni, ali sa druge strane, na raspolaganju ima 1 litar vode u šlemu.

Jedino što bi u tom trenutku neko moga da učini bilo bi da uživa u izlasku i zalasku Sunca – najverovatnije 5 puta, u zavisnosti od visine na kojoj se nalazi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online