Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 19.01.2013.
14:59
B92 A

Internet polako "ubija" novine

U poslednje vreme često se mogu čuti predviđanja o skorom nestanku štampanih medija. Tiraži listova sve su manji, pa su smanjeni i prihodi od oglašavanja. Ko prati situaciju, zna da se odavno internet smatra kao veoma opasna konkurencija tradicionalnim medijima.

Sve je više onih koji se informišu na kompjuteru....
 

Poslednjih godina mnogi medijski stručnjaci upozoravaju na krizu štampanih medija. I u našoj zemlji svedoci smo gašenja listova kao što su "Pravda", zatim "Pres", a poslednji primer je list "San", koji je opstao samo jedan mesec.

I dok većina tvrdi da su glavni uzroci ovoga nove tehnologije, neki predstavnici štampanih medija tvrde da su problemi ipak složeniji.

...ili "listaju" novine preko telefona

"Prodaja je vrlo loše organizovana, da ne kažem monopolizovana- izuzetno loš tretman od oglašivača, ne postoji zakon kao što postoji u nekim zapadnim zemljama da se određeni procenat od ukupnog investiranja mora dati štampi kao u Velikoj Britanijia, što je prirodno zbog ekonomske situacije i zbog toga što mi nismo zemlja u kojoj se mnogo čita čak i kada je ekonomska situacija bila mnogo bolja", smatra Zoran Pavić, zamenik glavnog urednika magazina "Status".

U zemljama u kojima većina stanovnika ima pristup internetu. od 2000. je zabeležen veliki pad tiraža štampanih glasila. Ranije se na svakih deset godina tiraž smanjivao 5 do 10 odsto, a poslednjih deset godina tiraž štampe je naglo smanjen za 20 odsto. To samo potvrđuje činjenicu da je briga za opstanak štampanih medija, ali i za opstanak novinarske profesije - opravdana.

"Nažalost televizija i internet kao multimedijalni medij potire to što je bila funkcija štampe, a to je bila analitičnost. Štampa se ne može boriti u brzini donošenja

Razlozi ukidanja?

Glavni razlozi ukidanja štampanog izdanja su višegodišnji gubici i sve veći prihodi od marketinga na internetu. Tu su i troškovi štampanja i distribucije novina...

informacija u odnosu na internet, ali postoji ta analiza i reč više koja se ne može videti na tim drugim sadržajima na internetu", kaže Cvjetin Milivojević iz agencije "Pragma".

I u svetu je slična situacija. Posle skoro 80 godina postojanja drugi najtiražniji američki list "Njuzvik" od ove godine prešao je samo na digitalnu verziju, a spekuliše se o sudbinama "Gardijana" i "Obzervera".

POVEZANE VESTI

Nedelja 20.01.2013. 07:37
Svako vreme nosi svoje karakteristike, mada nema tog uzbuđenja, kao kada se novine bile jedini izvor vesti, kada su željno čekao npr. četvrtak, i kada su se one skupljle i slagale.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online