Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 01.10.2012.
22:08
Vestionline A

FBI i MI5 pokušali da unište "Stonese"

Prepad u vikendici Kita Ričardsa u britanskom Redlendsu bio je deo zavere koju su organizovele britanska obaveštajna služba MI5 i američki FBI u nameri da u ranoj fazi zaustave karijeru "Roling Stonsa".

Detalje o akciji otkrila je Megi Abot, engleski filmski agent iz Los Anđelesa. Tokom osamdesetih godina prošlog veka ona se upoznala sa Dejvidom Džouvom, producentom emisija na kablovskoj televiziji i organizatorom ludih zabava u svom studiju smeštenom u zapadnom Holivudu. Posle dužeg prijateljstva, Džouv joj je rekao da mu je pravo ime Dejvid Snajdermen i da su ga "Stonsi" znali kao "Dejvida kralja esida".


On je 1967. bio propali glumac, koji je lutao po Evropi sa gomilom hipija i konačnim ciljem da živi u Londonu. Na aerodromu "Hitrou" uhvaćen je sa drogom u svom prtljagu i očekivao je zatvorsku kaznu. Umesto toga, britanski carinici su ga predali "jakim ljudima" koji su mu rekli da pripadaju MI5 i da postoji način da se izvuče iz teške situacije. Zadatak je bio da se infiltrira među "Stonse", snabde Mik Džegera i Kit Ričardsa drogom i pomogne u njihovom hapšenju.


Prema Snajdermenovim rečima, MI5 je radila u ime FBI ogranka poznatog kao "Cointelpro", koji je uspostavio Edgar Huver da bi štitio nacionalnu bezbednost i očuvao postojeći socijalni i politički red. Taj ogranak se vremenom fokusirao na subverzivne elemente rok muzike među američkom omladinom, naročito onu koja dolazi iz Velike Britanije, a pogotovo muziku "Stonsa".

Međutim, desilo se da je sve na Ostrvu zahvatila pomama za "Bitlsima", koji su počeli da nastupaju pred britanskom kraljicom. Tadašnji menadžer "Stonsa" Endrju Oldam shvatio je da se originalni fanovi "Bitlsa" osećaju prevarenim, jer su postali mejnstrim bend. Zato je odlučio da reklamira "Stonse" kao anti-Bitls bend, prljave momke koji se često ne kupaju i ne brinu šta će obući, mada u realnosti oni to nisu bili. Najskandaloznija je bila njihova duga kosa.

Kada su se pojavili na muzičkoj sceni, 1963. godine, Velika Britaniji je još povezivala muškost sa izgledom vojnih regruta kratke kose i obrijane brade. Dugačke kose zabačene iza ušiju i veliki okovratnici "Stonsa" bili su sušta suprotnost uljudnog društva, uključujući i njihovog frontmena sa neobično velikim ustima i jarkocrvenim usnama. Ovo je samo po sebi bilo neprihvatljivo za tadašnje društvo i to ranije nego što su počeli sa svojim veoma provokativnim tekstovima.

U junu 1965. njihov singl "Satisfekšn" (Zadovoljstvo) izazvao je veći skandal nego što je to njihanjem kukova učinio Elvis Prisli deset godina ranije. Deo teksta "pokušavam da odradim neku devojku" bio je prva direktna referenca na seks u bilo kojoj pop-pesmi.


Zbog još nekih provokacija "Stonsi" su podstakli FBI da zatraži saradnju sa MI5 da optuži Džegera i Ričardsa za posedovanje narkotika, čime bi im bila odbijena viza za turneju po SAD. MI5 je to rado prihvatio i hapšenje Snajdermena je bila odlična prilika da se "Stonsima" zada "smrtonosni" udarac. On se pridružio Ričardsu, Miku Džegeru i njihovim prijateljima tokom jednog vikenda u Redlendsu, Ričardsovoj vikendici udaljenoj samo nekoliko kilometara od Vest Viteringa.

Iako vikendica nije odgovarala životnom stilu Ričardsa, svojevrsne lutalice, ona je postala sinonim za jednu od najozloglašenijih policijskih akcija za suzbijanje droge u istoriji rokenrola. Sredinom februara 1967. godine Džeger i Ričards su uhapšeni, ali je sama akcija bila razočarenje za vlast. Ričards je bio osuđen samo zbog dozvole da njegovu vikendicu koriste za uživanje kanabisa, dok su kod Džegera našli četiri tablete amfetamina, za koje se ispostavilo da se legalno mogu kupiti širom Evrope kao lek protiv mučnine tokom putovanja.

Ipak, vize za turneju po SAD su im bile uskraćene zbog gitariste Brajana Džounsa, koji je intenzivno koristio kanabis, za šta je dobio kaznu od tri godine uslovno.

Novi prijatelj grupe "Rolling Stones" imao je enciklopedijsko znanje o novim vrstama narkotika, kao i magične mogućnosti da ih nabavi. To je bio sasvim dovoljan razlog za Kita Ričardsa da ga prihvati za prijatelja iako je ovaj bio nešto sasvim drugo, kako će se kasnije pokazati.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.10.2012. 22:12
А Ђинђића ?
Utorak 02.10.2012. 07:30
Sad ispada da je bilo lakše "ukloniti" mirnodobskog heroja antiratnog "Imagine" projekta-Lenona, nego ovu britansku vucibatinu koji i dan danas žari i pali?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online