Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 12.11.2011.
19:47
Blic A

Šta nas čeka u sledećih deset godina: Paralizovani će prohodati, mamuti će oživeti...

Moderna tehnologija napreduje tolikom brzinom, da današnji izumi već sutra mogu postati prevaziđeni. U narednih deset godina očekuje se veliki napredak na tehnološkom polju, koji će iznedriti neverovatne izume o kojima su prethodne generacije mogle samo da sanjaju.

Budućnosti donosi nove tehnološke podvige
 

Ultrabuk

Ultrabuk ili ultraknjiga smatra se naslednikom ajpeda, a postaće dostupna sledeće godine, po ceni od oko 700 evra.

Ovaj uređaj bi zauvek mogao da zameni klasične knjige štampane na papiru.

Laboratorija na Marsu

Do avgusta 2012. najnovija misija će dospeti do površine Marsa i započeti ispitivanja koja će utvrditi da li tamo postoje uslovi za život bilo kakvih organizama.

Misija će koštati oko 1.6 milijardi evra.

Paralizovani će prohodati

Naučnici trenutno rade na osmišljavanju sistema impulsa koji bi mogli da pomognu paralizovanim osobama da kontrolišu svoje udove putem mozga. Isti sistem bi koristila vojska, ali projekar napreduje sporo jer zahteva mnogo novca.

Elektronski papir

Iako trenutno samo elektronski čitači kao što je Kindl koriste elektronski papir, smatra se da će do 2013. godine njegov razvoj dostići viši nivo. Krajnja zamisao je potpuna integracija teksta i slike, što bi moglo da dovede do gašenja novina.

4G kao novi standard

Svi mobilni telefoni će funkcionisati prema standardu 4G, što znači da će daunloud podataka ići podjednakom brzinom kao na računaru. Tako će internet putem telefona postati dostupan još većem broju korisnika.

Teleskop od milijardu piksela

Teleskop od milijardu piksela, pod nazivom "Oko Geje" biće usmeren ka svemiru kako bi započeo fotografisanje i pravljenje mape univerzuma.

Ovaj teleskop će moći da dopre van granica naše galaksije.

 

SD memorijska kartica od jednog terabajta

Broj podataka koje razmenjujemo putem računara sve je veći, pa nam je neophodna i veća memorija. Zato nije nerealno predviđati memorijske kartice koje će moći da skladište podatke veličine čak do jednog terabajta.

Put oko sveta solarnim avionom

Sunčeva energija će po prvi put biti upotrebljena za pokretanje solarnog aviona koji će obići svet. Iako takav avion još uvek nije u potpunosti razvijen, to će se sigurno dogoditi u bliskoj budućnosti.

Najnapredniji brod koji lomi led

Jedan od ciljeva naučnog razvoja Evropske unije jeste dizajniranje najnaprednijeg broda koji će moći da lomi lednike i prikuplja podatke o temperaturi. To je posebno važno zbog nepredvidivih posledica globalnog zagrevanja.

Prvi samoodrživi grad

Izvan Abu Dabija biće sagrađen prvi samoodrživi grad, koji će energiju crpeti samo iz sunca i drugih samoobnovljivih izvora.

Očekuje se da će grad naseliti više od 50 hiljada ljudi.

3D štampanje

Opcija štampanja trodimenzionalnih slika trenutno je rezervisana za one sa dubokim džepom, ali ova usluga će u budućnosti postati pristupačnija. Svako će moći da odštampa 3D sliku u svom domu.

Razvoj svemirskog turizma

U narednih nekoliko godina predviđa se ubrzan razvoj svemirskog turizma, odnosno turističkih poseta svemiru. Jedan takav let danas košta između 15 i 20 miliona evra, a prognozirano je da će ta cena početi da pada.

Pilula za zaštitu od sunca

Od sunčevih zraka više nećemo morati da se štitimo pomoću kreme, već će nam u te svrhe poslužiti samo jedna pilula. Naučnici su prema ovoj mogućnosti veoma optimistični, a zasnivaju je na načinu na koji se od sunca štite korali.

Ponovno rađanje mamuta

Naučnici iz japanskog centra za razvojnu biologiju tvrde da je moguće genetski stvoriti izumrle vrste, kao što je mamut.

 

Ako im to pođe za rukom, očekuje se prilična gužva u životinjskom carstvu.

Laserska olovka koja zaceljuje rane

Ako vam se dogodi da se posečete a u vašoj blizini nema nikoga, više ne morate da brinete. Prvu pomoć možete pružiti sebi bez tuđe asistencije, zahvaljujući prenosivoj laserskoj olovci koja leči rane.

Roboti špijuni veličine insekta

Američka vojska već radi na osmišljavanju minijaturnih robota špijuna, čija veličina bi bila približna veličini prosečne muve. Tajno oružje ovih "insekata" je u tome što će biti otporni na sprej za bube.

 

Računar sa snagom ljudskog mozga

Prema ocenama naučnika, nalazimo se na korak od razvijanja veštačke inteligencije. Računari će za samo nekoliko godina moći da obrađuju podatke navodno podjednakom brzinom i snagom kao ljudski mozak.

Nova verzija mreže

Iako mnogi smatraju da je nova verzija interneta već "načeta", drugi napominju da će se to dogoditi tek u narednih osam godina. Novi internet će funkcionisati po principu personalizovanih algoritama.

 

Automobili otporni na sudar

Kompanija "Volvo" obećava da će dizajnirati specijalnu vrstu automobila koji je otporan na sudar.

On će funkcionisati pomoću radara i sistema za uzbunu, a ako bude uspešno realizovan, spasiće mnoge živote.

Šta možemo očekivati u 2021. godini? To za sada niko ne zna. Pre deset godina niko nije očekivao da će desetogodišnja deca razmenjivati sms poruke ili da ćemo koristiti glagole kao "tvitovati" i "lajkovati". Ono što sigurno znamo jeste da će u narednoj deceniji tehnologija veoma brzo i nezaustavljivo napredovati.

POVEZANE VESTI

Subota 12.11.2011. 20:58
Prece biti da nas ceka toliko krvi da ce mo po njoj moci da vozimo camce.
Subota 12.11.2011. 20:52
Pa sa mamutom ce da poremete lanac ishrane!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online