Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 03.09.2010.
11:35 >> 15:54h
politika.rs, Tanjug A

Specijalci KPS "opipavaju puls" na severu Kosmeta

Pripadnici interventne jedinice "Rosa", koja je pod komandom Kosmetske policijske službe (KPS) i broji oko 600 ljudi, sve češće su prisutni u opštinama severnog Kosmeta, što izaziva negodovanje i zabrinutost stanovništva ovih opština, koji se plaše izbijanja incidenata, piše "Politika".

Obuka jedinice "Rosa" u selu Lebane kod Prištine

Portparol štaba KPS Baki Keljani izjavio je beogradskom listu da se sve akcije KPS odvijaju se u sklopu nove metodologije i na osnovu Ahtisarijevog plana.

"Kretanje interventne jedinice 'Rosa', koja je pod komandom Kosovske policijske službe, a koju nadgleda Euleks, ali i dugo najavljivane smene među visokorangiranim službenicima policije, odvijaju se shodno novoj metodologiji ministarstva unutrašnjih poslova Kosmeta i u sklopu reformisanja KPS-a koji deluje na celoj teritoriji Kosmeta", rekao je Keljani.

"Politika" navodi da je oko 600 pripadnika ovih specijalnih snaga, u poslednjih godinu i po dana sve češće prisutno na teritoriji četiri opštine severnog Kosmeta, a najprimetniji su bili u severnoj Kosovskoj Mitrovici, u delu Bošnjačke mahale većinski naseljenom albanskim življem.

Prethodnih dana, navodi list, ove jedinice su patrolirale obodom severne Kosovske Mitrovice, a primećeni su i u Zvečanu i Zubinom Potoku.

"Rosa" juri krijumačare

 

"Specijalne jedinice Kosovske policijske službe (KPS) imaju ovlašćenje da patroliraju na celoj teritoriji Kosova i pogrešno je tumačenje da imaju neke posebne aktivnosti na severu Kosova“, izjavio je danas regionalni portparol KPS Besim Hoti. On je naveo da specijalci KPS rade na severu Kosova posebno duž reke Ibar, gde se spaja sever i jug Mitrovice, u cilju sprečavanja krijumčarenja.

"Sve obaveze koje su iz glavnog štaba KPS date jedinicama ’Rose’ jesu u cilju smanjenja kriminalnih radnji", rekao je on. Hoti je naglasio da "nikako nije reč o posebnom stalnom stacioniranju tih jedinica na severu Kosova, niti je njihovo prisustvo povezano sa političkim događajima".

Predstavnici Srba sa ovih prostora, ističe list, plaše se da postoji mogućnost izbijanja incidenata, što je, kako kažu, "Rosa" i inicirala prošlog meseca, kada su pripadnici ove jedinice upali u selo Rudare u opštini Zvečan i kada je samo prisebnošću Srba izbegnut sukob.

Državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović rekao je "Politici" da je ta jedinica sastavljena od Albanaca i da je, zbog ogromnog nepoverenja između Srba i Albanaca, svaki put kad bi se negde pojavila, izazvala pojačanu pažnju i tenziju.

"Možda grešim, ali imam utisak da između kretanja specijalaca 'Rose' i očekivane rasprave u UN postoji direktna veza. Deveti septembar će doći brzo, pa ćemo imati i neku odluku GS UN, zato sugerišem da zbog kratkoročnih 'političkih efekata' ne pogoršavaju poziciju za razgovore", kazao je Ivanović.

"Razum nalaže da ne provociramo jedni druge u ovakvoj situaciji... Sve to ne krasi baš njihovog ministra unutrašnjih poslova, koji vrlo često licitira sa mogućnošću slanja policije na sever. On je za 'Koha ditore' kazao da će to uraditi uvek kad za tako nešto bude postojala potreba. Važno je, međutim, da on ne utvrđuje potrebu i, drugo, da se uzdrži i od izjava i od takvih nepromišljenih akata, jer se ne zna kakve bi konsekvence mogla da ima jedna takva provokacija", napomenuo je Ivanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online