Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.04.2019.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Medijski rat za birače (1): Ekran u minskom polju

Posle četiri i po godine na male ekrane vratila se kultna emisija "Utisak nedelje", autorke i voditeljke Olje Bećković. Veliki povratak 7. aprila na kablovskom kanalu Nova S imao je svoju plagijatorsku prethodnicu.

Vestionline
 

Dve nedelje ranije, u istom večernjem terminu, TV Pink počela je emitovanje političkog tok šoua "Hit tvit". I ne treba mnogo pronicljivosti niti manijakalno gledanje televizije da se shvati da je vlasnik Pinka Željko Mitrović, po sopstvenom priznanju blizak vlastima, napravio minsku "doborodošlicu" jednoj od malobrojnih televizijskih autorki koju nije uspeo da kupi i dovede u "ružičasto" jato.

Da ne bude zabune, politička emisija koja bar prividno uozbiljava informativu TV Pink, nije puki odgovor medijskog mogula zbog povređene sujete da bude odbijen. To je ozbiljno osmišljen politički projekat.

Branka Otašević, dugogodišnji televizijski kritičar lista "Politika", konstatuje da je malo toga novog na televizijskim ekranima, čak i u sferi igranog i serijskog programa, gde postoji najviše prostora za originalnost i kreaciju.

Razlog što producenti i vlasnici televizija ne daju šanse da se realizuju dobre ideje, ona vidi u finansijama, ali i u stavu da se što pre zgrabi format koji se u svetu pokazao popularnim. U slučaju "Hit tvita" motiv je, dodaje, i političke prirode.

- Verujem da su namera i pokušaj Televizije Pink da prvo emisijom "Teška reč", a sada "Hit tvit" odvuče deo publike od "Utiska nedelje" čiji je koncept suprotan uređivačkoj politici televizije Željka Mitrovića - kaže uvažena novinarka.

Vlasnik Pinka potrudio se da i sam učestvuje u promociji svoje nove emisije.

- Svake nedelje imaćemo tri gosta u studiju, različitih društvenih i političkih stavova, a baviće se komentarima prvenstveno sa Tvitera, a potom i ostalih društvenih mreža. Biraće se najjači utisak objavljen na društvenim mrežama, a u emisiji će aktivno učestvovati gledaoci. To će biti jedan debatni klub - najavio je Mitrović.

Na kritike da je "Hit tvit" političko-medijska sabotaža "Utiska", osvrnuo se i Nebojša Krstić, medijski konsultant.

On se upitao da su nam "potrebne emisije koje će dodatno dolivati ulje na vatru ili one koje će pokazati da um caruje, a snaga klade valja".

- To mi se čini daleko važnijim pitanjem od tog da li je format "Utisak nedelje" nešto što ne sme nikada i nigde biti replicirano. Držim da je sadržaj uvek bitniji od forme. Svaka televizija ima nekakav Dnevnik iako ga je samo jedna, nekad davno, izmislila. A opet, sadržaj prezentacije, voditelji i razni drugi faktori utiču na to koji Dnevnik gledamo, a koji ne - napisao je bivši član
pop-benda Idoli u tekstu naslovljenom "Utisak o Utisku".

Krstić, koji je od nekadašnjeg prijatelja i savetnika Borisa Tadića postao podržavalac politike Aleksandra Vučića, bio je pored glumice Mirjane Karanović i premijerke Ane Brnabić, gost drugog izdanja "Hit tvita".

Umesto priloga koje kandiduje za utiske, kao što radi Bećković, u "Hit tvitu" voditeljka Verica Bradić o događajima koji su obeležili prethodnu nedelju gledaocima nudi komentare sa Tvitera.

U izboru tvitova učitava se uređivačka politika. Pretežu komentari na račun opozicije, uz garnirung onih u kojima su se osobe poznate po kritici vlasti obrušile na opoziciju, jer to slobodni i misleći ljudi i rade! Tako je reditelj Janko Baljak otkukao kada su mu citirali tvit: "Šta sam ja bogu zgrešio da debitujem kod ove grozne ekipice sa Bradićkom na Pinku?"

I na prvi pogled uočljivo je da se radi o plagiranju forme "Utiska", uz malo digitalne novotarije i jednom velikom razlikom - nema prepoznatljive oštrine Olje Bećković. One zbog koje su se preznojavali mnogi moćni političari, a svi zajedno često bili citirani u debatnim slavskim i ostalim srpskim druženjima.

"Teška reč" u arhivi

Sredinom devedesetih godina, kada je Olja Bećković takođe iz političkih razloga napustila Studio B, TV Politika je krenula sa "Molim, nedeljom", emisijom po formi sličnoj "Utisku", koju je vodila Verica Bradić.

Nešto kasnije je TV BK imala svoju verziju "Utiska" sa glasanjem za događaje protekle sedmice. Umesto pozitivnog i negativnog utiska, birale su se "crna" ili "bela" maska.

TV Pink angažovao je glavnog urednika "Informera" Dragana J. Vučićevića da vodi "Tešku reč" u istom terminu kad je išao "Utisak nedelje" na B92.

- Teška reč, emisija koja će vas ostaviti bez "Utiska nedelje" - hvalio se Vučićević novembra 2012. na svom Tviter nalogu. Kada je "Utisak" ukinut i "Reč" je arhivirana, ali Vučićević i dalje često na Pinku glumi "analitičara", opisujući opoziciju kao "bezrepu stoku".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online