Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 15.04.2019.
03:00
Zoran Mirković i Branimir Đokić A

Za lopove nema odmora (1): Džeparoši haraju Evropom

Izreka kaže da prilika čini lopova, ali i kradljivci su vešti režiseri situacije u kojoj lako i brzo mogu da vešto režiraju šansu da odrade svoj posao. Svake godine desetine hiljada ljudi, prevashodno turista, biva odžepareno širom Evrope.

pixabay.com
Beč je meka za dugoprste "zanatlije"

Uglavnom u metropolama Starog kontinenta, oko turističkih znamenitosti, grupe profesionalnih lopova vrebaju i čekaju priliku da iskusnim tehnikama "olakšaju" žrtvu za torbu, sat, telefon, novčanik, keš koji nosi sa sobom. "Vesti" su istraživale ovu pojavu, koja je sve raširenija, pogotovo u Srbiji.

Glavne meke za ljude sa dugim prstima su turističke atrakcije. U Parizu su to Ajfelova kula, Monmartrt, Notr Dam, a pogotovo stanice metroa, gde je velika gužva, u Berlinu i Londonu trgovi gde se okuplja veliki broj ljudi i gde ima dosta kafića. Prema podacima evropskih policija, poslednjih godina najčešće "ordiniraju" državljani iz Rumunije, Bugarske, Ukrajine i sa Balkana.

Razlozi za ovako veliki broj krađa jesu teško dokazivanje krivičnog dela i male kazne.
Turisti se najviše pljačkaju zato što sa sobom nose dosta novca, a dok otkriju da su odžepareni i snađu se, te prijave slučaj, kradljivci su se već oslobodili tašni ili dokumenata i ostaju samo sa parama.

Činjenica je da policija efikasnije reaguje ukoliko je njen građanin pokraden, nego turista, što ne znači da i stanovnici tih gradova nisu često meta lopova.
- Dva su najčešća načina kako da prevare svoje žrtve. Na primer, priđe član bande i kaže meti da ima nešto na košulji. Dok ga briše od nepostojećeg izmeta ptice ili sosa od hrane, njegov saradnik ga opelješi. Drugi vrlo popularan način je čuveni "zlatni prsten". Prolaznik stane pored vas i kaže da li vam je nešto ispalo i pokaže iza vas na zemlji kako sija prsten. Dok vi gledate šta je, podignete ga, njegov kompanjon vas je olakšao za pare. Naravno nije zlato sve što sija, pa ni taj prsten nije vredan - opisuju metode ovih lopova izvori iz srpske policije za "Vesti".

Slična je situacija širom Evrope. Austrijska policija suočena je svake godine sa stalnim rastom džeparenja i bandi koje su se specijalizovale za tu vrstu kriminala, a za to koriste često decu. Ponajviše se ovim poslom bave bande iz Bugarske i Rumunije, pretežno romskog porekla, ali je prošle godine pažnju policije privukla i jedna bosansko-hrvatska banda koja je za ovaj kriminal koristila decu.

Prema proceni policije u Beču, jedan džeparoš dnevno u proseku ukrade oko 1.000 evra. Često "klijente" traže po podzemnoj železnici, te se u jednom vagonu nađe i čak do 10 kradljivaca, pa je skoro nemoguća misija da se otkriju blagovremeno.

- Žrtva može postati bukvalno svako. Oni pokušavaju da iskoriste nesmotrenost, a u prepunim vagonima metroa to je najlakše, isto kao i na ulici gde turisti razgledaju zdanja, a ne gledaju na svoje džepove - upozorava policija.

Austrijska policija prošle godine je, kao što smo pomenuli, razbila bosansko-hrvatsku bandu džeparoša, koja je koristila pretežno maloletne devojke i slala ih u "akcije" širom Evrope. Među njima bilo je devojčica dovezenih avionom iz Pariza sa svega 13 godina, koje su bile istrenirane za džeparenje, a dobile su zadatak da kradu po ulici i potom bi ih prevozili na drugu destinaciju.

Austrijske vlasti, zbog rastućeg broja džeparoša, osnovale su 2007. godine posebnu jedinicu koja se bavi tim problemom. Najpre se jedinica sastojala od sedam policajaca, a njihov broj je neprestano rastao. Bande koje haraju Bečom i drugim gradovima najčešće zloupotrebljavaju maloletnike, koji u slučaju da budu uhvaćeni ne mogu krivično da odgovaraju, pa ih puštaju na slobodu.

Međutim, iskusni policajci su se specijalizovali na pronalaženje osoba koje su šefovi bandi, čime žele da zadaju glavni udarac i zaustave njihovo delovanje. Upozoravaju građane da budu posebno obazrivi na mestima gde je gužva, što znači u javnom prevozu, centru grada, velikim skupovima, ali i na brojnim pijacama i bazarima koji se u ovo doba organizuju za najveći hrišćanski praznik Uskrs.

"Dribling" migranata

Iako statistika pokazuje da među ilegalnim migrantima nema previše kriminala, neki su se dosetili interesantnog načina da ostanu u zemlji izbora u Evropi. Tako je u Španiji bilo nekoliko slučajeva džeparenja, gde su lopovi uhapšeni i ispostavilo se da su u pitanju migranti. Kako su rekli policajcima, oni su se odlučili za ovaj "zanat", jer ako budu uhapšeni sudski proces mora da bude završen pre nego što budu proterani, a on obično traje više meseci. Takođe, ukoliko i budu osuđeni, uobičajena kazna je samo oko 100 evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online