Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.03.2019.
00:27
Đ. Barović - Vesti A

Dve decenije od NATO agresije (3): Rak kosi mališane

Uporednom analizom obolevanja generacija koje su rođene nakon 1999. godine, preliminarni rezultati pokazali su naznake statističke značajnosti tih oboljenja kod dece uzrasta od pete do devete godine i to vezano za maligne bolesti krvi.

youtube.com/TVKopernikus
Dr Darko Laketić

Međutim, u ovom trenutku je nemoguće reći da li je to posledica upotrebe municije s osiromašenim uranijumom, trovanja benzenom ili piralenom. Najtačnije je reći da je pojačanu osetljivost na nastanak određene bolesti kod generacija dece rođenih posle 1999. uzrokovao neki faktor, a tek će kompletno istraživanje ukazati koji tačno - kaže za "Vesti" dr Darko Laketić, predsednik Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine Skupštine Srbije.

Dve decenije od NATO agresije:

1.Bombama na pravo i pravdu

2.Poginula na noši

Mada je reč o preliminarnim podacima naučno-medicinske studije urađene u saradnji sa Institutom "Dr Milan Jovanović Batut", dr Laketić ističe da je neselektivno bombardovanje Srbije proizvelo čitav niz ekoloških akcidenata čije posledice još nisu utvrđene.

- Zapravo, korišćenje municije s osiromašenim uranijumom je samo vrh ledenog brega zato što je NATO gađao i brojne civilne ciljeve, uključujući objekte petrohemijske industrije, elektro-mreže, trafo stanica... Svaki taj pogodak je izazivao ekološki akcident u kome su u vazduh, vodu i zemlju odlazile manje ili veće količine opasnih i toksičnih supstanci - kaže Laketić.

Otuda se žrtve NATO agresije i dan-danas broje. Članovi Komisije su obišli jug Srbije.

- U Vranju smo razgovarali sa većim brojem obolelih od malignih bolesti, a naročito sa onima koji su učestvovali u čišćenju prostora brda Pljačkovica i to bez zaštitne opreme. Utvrdili smo da je od tih četrdestak ljudi polovina preminulo upravo od posledica neke maligne bolesti, a od preživelih dobar deo je oboleo od maligniteta i gotovo svi su imali kožne manifestacije nepoznate etiologije, od crvenila do hroničnih rana. To je istina - ističe dr Laketić.

Italijani dostavili dokaze

Skupštinska komisija i daje prikuplja valjanu naučno-medicinsku i pravnu dokumentaciju.

- Komisija italijanskog parlamenta koja je utvrđivala povezanost osiromašenog uranijuma sa smrću italijanskih vojnika koji su bili u međunarodnoj misiji na Kosmetu dostavila nam je svu svoju dokumentaciju. Međutim bitno je da komisija dobije sve objavljene, relevantne naučne radove koji su objavljeni u svetu, a bave se ovom problematikom - naglašava Laketić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online