Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.03.2019.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Političari i društvene mreže (5): Botovima na zdravu pamet

Ko se bolje snašao na društvenim mrežama u političkoj agitaciji, vlast ili opozicija?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Ja moram da pohvalim Srpsku naprednu stranku koja se jedina od svih naših političkih stranaka ozbiljno, čak previše ozbiljno bavi internet komunikacijama. Toliko ozbiljno da su formirali specijalne terorističke internet jedinice, tzv. botove. Njihov jedini zadatak je da svakog dana ispod teksta, ispod svake objave na portalu ocrne opozicije i da istovremeno hvale što više predsednika i njegovu stranku. Meni to nije simpatično, ali moram priznati da je to ozbiljan posao. Tako da čak i na internetu, reklo bi se prirodnom kanalu gde bi opozicija trebalo da bude uticajnija i prisutnija, ne možete potceniti uticaj SNS - kaže Cvijetin Milivojević.

Internet revolucija uvela je mnoge termine u svakodnevni jezik, pre svega nove generacije koji se, a i to je nova reč, nazivaju i milenijumci. Generacija koja je rođena pred kraj 20. veka i koja u rukama drži duže pametne telefone i surfuje po internetu, nego što su i najveći štreberi svojevremeno držali olovku i provodili vreme čitajući knjige. Bot je još jedna nova imenica u tom vokabularu koju je sjajno definisao Istok Pavlović:

"Reč 'bot' potiče iz tehnološke sfere i zapravo je pežorativni izraz za robota. Zamislite nivo inteligencije jednog robota koji zavrće šrafove u nekoj fabrici, pa još deset puta manje - to je bot. Nešto kao 'robot za siromašne'... Sada, imamo novu vrstu botova. Stranačke. Za razliku od prethodnih, oni su nažalost od krvi i mesa. Oni su uvek tu, ispod svakog teksta koji se negde objavi, da pišu hvalospeve o lideru svoje stranke, o tome kako je On najbolji, s najboljim rešenjima: i za narod, i za državu i za krizu", analizirao je Pavlović u kolumni objavljenoj u "Politici".

Glumčeva metamorfoza

Glumac Sergej Trifunović jedan je od aktivnijih na društvenim mrežama. Njegova direktnost, iskrenost i neretko nepristojne reči koje je koristio u svojim originalnim tvitovima, uglavnom nisu dobre preporuke za političku karijeru.

Vreme će pokazati da li je odgovornosti za otkucani tvit postao svesniji sada kada je preuzeo rukovođenje Pokretom slobodnih građana i kada bi svaki njegov tvit poput onog "pišaću po vašim grobovima" bio upotrebljen protiv cele opozicije.
Cvijetin Milivojević primećuje da niko od lidera opozicionih partija, od Đilasa, Jeremića, Boška Obradovića ili Borisa Tadića nije na svojim nalozima pisao bilo šta slično što je "kačio" poznati glumac:

- Sve što je Sergej Trifunović pisao on je to uradio pre nego što je postao predsednik Pokreta slobodnih građana, a svakako nije bio ono što su mu imputirali režimski mediji, da je vođa protesta i opozicije u Srbiji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online