Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 28.02.2019.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Političari i društvene mreže (4): Lajkovi za ekstremne stavove

Rat na društvenim mrežama. Ko je kome "spustio", ko je koga nadmudrio, ismejao, ponizio, raskrinkao, razgolitio? Ko je viralni pobednik, a ko gubitnik u virtuelnom svetu političkih okršaja? I već unapred svako ima svoj odgovor, jer se većina korisnika drži naloga svojih istomišljenika na društvenim mrežama.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada se protivniku replicira na svom Tviter nalogu, onda se to čini sa pojačanom retorikom. Što teže reči, to veći odjek u internet zajednici.

Još je Istok Pavlović, predavač Digitalnog marketinga na Fakultetu za medije i komunikacije Singidunum i pi-ar u kompaniji Frame iz Silicijumske doline u San Francisku, konstatovao da "odmereno i društvene mreže nikako ne idu zajedno".

- U političkom marketingu na društvenim mrežama više nije bitno samo biti prisutan. Danas je mnogo bitnije kakva se poruka šalje i na koji način - napisao je u jednom svom komentaru čovek koji je svojevremeno proglašen najuticajnijim blogerom u Srbiji.

Analizirajući kako je Donald Tramp sa ekstremnim stavovima postao dominantan na društvenim mrežama u vreme predsedničkih izbora u SAD 2016, Pavlović je uočio da su u Srbiji po istom principu vetar u jedra od društvenih mreža dobili Saša Radulović i Vojislav Šešelj.

- Radulović, koji poput Sandersa predlaže "reset" kompletnog sistema u Srbiji, i Šešelj, koji je kao i Donald Tramp shvatio suštinu društvenih mreža. U oba slučaja, dakle, radi se o ekstremnim stavovima. To je vest. To će se postavljati i lajkovati - kaže Pavlović.

Nesumnjivo je da društvene mreže u srpskoj verziji mogu da izbace nekog neočekivanog dobitnika u izbornom procesu, da ga učine vidljivim i omoguće prelazak cenzusa, ali za ostanak u političkoj areni potreban je i rad na terenu. Agitacija među opipljivim, a ne samo virtulenim sagovornicima. Na primeru Saše Radulović i njegovog pokreta Dosta je bilo vidimo kako vešto korišćenje interneta u političkoj komunikaciji nije dovoljno, pa bivšeg ministra privrede sada više pamtimo po nastupu sa gitarom i pesmom "Pada vlada" u srpskom parlamentu, nego po tvitovima.

- Imajte u vidu da ne više od pet odsto građana Srbije donosi odluku za koga će glasati na osnovu onoga što mu sugerišu društvene mreže, odnosno oni profili koje posećuje - kaže Cvijetin Milivojević.

Prema mišljenju ovog bivšeg novinara, a sada direktora agencije koja se, između ostalog, bavi i političkim marketingom, društvene mreže u Srbiji ne mogu da stvore kritičnu masu neophodnu za korenite promene.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online