Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 24.01.2019.
03:00
B. Đokić - Vesti A

Planeta pod kišom lažnih vesti (4): Naivni Sidnej i ajkule špijuni

Jedna od "najsimpatičnijih" lažnih vesti puštena je u Indiji novembra 2016. godine. Tada je izdata nova novčanica od 2.000 rupija.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Preko aplikacije Whatsapp puštena je lažna priča da je u ovu novčanicu bila ubačena špijunska tehnologija, koja može da prati novčanicu čak 120 metara ispod površine zemlje. Ubrzo su vlasti demantovale ovu vest.

Poznat je i slučaj izmišljene vesti u Australiji 2009. godine. Tada je izdat "izveštaj" o australijskom stanovništvu, navodno Levit instituta, koji je bio citiran po mrežama širom zemlje. U izveštaju se tvrdilo da je Sidnej proglašen za "najnaivniji grad". Ubrzo se saznalo da je ceo izveštaj izmišljotina.

Da i zemlje za koje možda ne bismo pretpostavili puštaju lažne vesti, moglo se uveriti u slučaju Saudijske Arabije, jedne od najzatvorenijih država sveta, sa gotovo srednjovekovnom tradicijom. Upravo su oni prigovorili Kanadi, jednoj od najslobodnijih država sveta. Na državnoj televiziji Saudijske Arabija pojavila se reportaža o Kanadi u kojoj se navelo da je to "najgora zemlja za život žena, te da ima najveći stepen samoubistava", što je sve očigledno bila izmišljotina, ali je služila unutrašnjoj upotrebi.

Među suludim tezama koje su se pojavile u moru fejk njuzova poslednjih godina jeste i ona u vezi s izraelsko-arapskim sukobom. Tako je jedan list u Egiptu objavio saznanja, kako je Izrael obučio "špijunske ajkule", istrenirane da jedu samo plivače Arape u vodama Crvenog mora.

Jedna od opasnih priča, koja je mogla da izazove sukob, bila je kada je navodno izraelski ministar odbrane Avigdor Liberman objavio na svom Tviter nalogu da "ukoliko Pakistan pošalje kopnene trupe u Siriju, Izrael će uništiti ovu zemlju nuklearnim udarom".

Na ovo je regaovao pakistanski ministar odbrane Kavaja Asif, preteći da će baciti atomske bombe na Izrael, ali se sve mirno završilo kada se otkrilo da je cela priča oko Libermanove izjave bila izmišljena.

Ni na Filipinima nije dosadno. Tako su i prošli predsednički izbori 2016. godine, kada je pobedio Rodrigo Duterte. Tokom izbora iz njegove kampanje su emitovali, preko društvenih mreža i medija, kako su Dutertea u kampanji podržali "papa Franjo i Angela Merkel", što se sve kasnije pokazalo kao potpuna izmišljotina. To je međutim bilo kasno za demantovanje i Duterte je postao predsednik Filipina.

Volšebni sajtovi

Veliki broj sajtova sa lažnim vestima i teorijama zavera postoji širom sveta, a jedan broj je u međuvremenu ugašen. Među "najuticajnijim" je bio Aleks Džons i njegov sajt Infonjars, ali i sajtovi napravljeni da liče na već poznate medijske kuće kao što je ABCnenjs.com.co, sličnog naziva kao pravi ABC. U već pomenutom Velesu, veliki broj lažnih sajtova je napravljen tokom predsedničke kampanje u SAD, više od 100 kako kažu stručnjaci, koji su imali određeni uticaj na glasače. Ne treba sa druge strane mešati lažne sajtove, sa satiričnim sajtovima, kao što je Njuz.net u Srbiji ili sad već čuveni sajt Onion, sa koga su uzeti podaci da na svakih deset sekundi gine po jedan perač prozora u SAD.

Lovci

U borbi protiv lažnih vesti uključila su se relevantna međunarodna novinarska udruženja i međunarodne organizacije. Sve je više takozvanih fakt ček sajtova. U Srbiji je to Fejk njuz-tragač, a u svetu Factčeck.org ili PolitiFact .

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online