Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 27.12.2018.
00:55
Z. Mirković - Vesti A

Evropa na oprezu zbog terorista (4): "Nameštaj" kao štit

U Austriji su božićne pijace, nakon više terorističkih napada u prošlosti, obezbeđene kako bi se sprečio upad vozilima. Austrija je još pre tri godine preduzela odgovarajuće mere zaštite mesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi. Tako su, na primer, ispred bečke Većnice, najpre bili postavljeni kamioni koji je trebalo da spreče upad vozilom u masu.

pixabay.com
 

Slične prepreke postavljene su i na ostalim mestima na kojima se održavaju božićne pijace. Pojačano je prisustvo uniformisanih čuvara reda s puškama na više mesta u Beču. Patrole stoje na prilazima kako bi, u slučaju nekog napada, mogle brzo da deluju.

U Marijahilferštrase, koja je postala pešačka zona, u cilju zaštite od terorizma, na prilazima, postavljen je "nameštaj" od betona, koji je toliko masivan da može odbraniti svaki pokušaj uletanja vozilima. Pre nekoliko dana je Ambasada SAD u Beču izdala upozorenje zbog opasnosti od terorizma za Austriju za predbožićni period.

Savezna služba za borbu protiv terorizma (BVT), na drugoj strani, poručuje da ne postoji nikakva konkretna pretnja od terorizma. BVT navodi da je u stalnom kontaktu sa stranim službama i da je tokom predbožićnog perioda pojačana pažnja u celoj Evropi. Srbi u Beču nisu uplašeni jer smatraju da su austrijske vlasti preduzele dovoljne mere bezbednosti, ali i zato što smatraju da Austrija nije meta terorista.

- Ne plašim se, i imam nameru i dalje da idem na božićnu pijacu. Tek sam pre nekoliko dana bio kada smo u gostima imali prijatelje iz Slovenije - rekao je Saša Božinović.

- Nijedna zemlja nije sigurna od terorizma ali nadam se, pošto nije do sada bilo, da Austrija neće biti meta - ističe Slobodan Petrović dodajući da ne želi da dozvoli da mu vesti i napadima menjaju život i ograničavaju kretanje.

Upozorenje Ambasade SAD

"Na osnovu postojeće pretnje od strane međunarodnih terorističkih organizacija i pojedinaca treba biti obazriv", navodi Ambasada SAD u upozorenju, dodajući da su potencijalni teroristi "inspirisani ekstremističkim ideologijama". Ovo obaveštenje je objavljeno i na Tviteru.
Ambasada upozorava da su mesta na kojima se okupljaju turisti, tržni centri, aerodromi, klubovi, restorani, crkve, kao i saobraćajna čvorišta, koje posećuju zapadni gosti, posebno ugrožena.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online