Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.12.2018.
00:55
N. Popović - Vesti A

Evropa na oprezu zbog terorista (3): Trag oružja vodi do Balkana

U prvi mah čini se da nema niti može biti ikakve veze između islamskog teroriste Anisa Amrija - koji se pre dve godine, tačnije 19. decembra 2016. godine, kamionom zaleteo među posetioce Božićnog bazara u Berlinu ubivši pri tom 12 ljudi - i pripadnika neonacističke terorističke ćelije (NSU), koja je u počnila seriju zločina ubijajući godinama po nemačkim gradovima gastarbajtere (mahom državljane Turske), kao i jednog policajca.

pixabay.com
 

Ipak, između ovih zločina, ocenjenih kao najteži u novijoj nemačkoj istoriji, postoji zajednička nit: identičan tip oružja koje su nabavili na ilegalnom balkanskom tržištu, a trag vodi i ka Srbiji!
Kada je policija 9. novembra 2011. godine, piše portal Njelt, pretraživala zgarište kuće u Frilingštrase 26, u gradu Cvikau gde su nakon samoubistva skončali neonacisti Uve Mundlos i Uve Benhardt, u jednom trezoru u zidu pronađen je pištolj marke erma - EP 552, kalibar 22. Pištolj je, ustanovilo se, prodat 1992. u veletrgovinu oružjem Visćo KD Grošhandel, u nemačkom Erlangenu, a oni su ga 25. septembra iste godine preprodali firmi Kiferle GmbH iz Gotmandingena, kod Konstanca. Samo tri dana kasnije, 28. septembra 1992, pištolj je kupio Švajcarac Peter F. iz Ciriha. To je ujedno bio i poslednji legalni vlasnik ovog pištolja koji je tokom istrage rekao da je taj pištolj prodao još pre 20 godina i da se više ne seća kome. Policiji nije mogao da priloži nikakve dokumente ili kupoprodajni ugovor. U švajcarskoj evidenciji vlasnika vatrenog oružja taj pištolj u svakom slučaju nije bio zaveden.

I trag oružja kojim je islamski terorista Anis Amri usmrtio vozača Poljaka, a potom ukrao njegov kamion vrlo je sličan. Reč je o identičnoj marki oružja (erma - EP 552, kalibar 22), ali istražiteljima je upao u oči jedan datalj: serijski broj oružja. Pištolj je imao ugraviran broj 012030, a onaj koji su koristili neonacisti 012827. Očigledno je bilo da su proizvedeni iste godine i deo iste pošiljke. Prateći trag ovog pištolja policija je došla do podatka da je 1992 bio takođe u vlasništvu firme Wischo KG u Erlangenu, potom je, januara 1992. prodat firmi Frankonija u nemačkom Vicburgu, a oni ga dalje preprodali prodavnici oružja Geman u Konstancu.

I ovog puta oružje je zavšilo u rukama privatnog kupca iz Švajcarske, izvesnog Rudolfa Z. On je tada ovoj radnji napravio dobar "promet" jer je kupio više od 20 komada raznog vatrenog oružja koje je potom uneo u Švajcarsku, među ostalim i pištolj kojim je Anis Amri godinama kasnije usmrtio vozača kamiona u Berlinu. Ispostavilo se, međutim, da je Rudolf Z. oružje kupio ne za sebe već za tadašnjeg državljanina SFRJ Jozu P. jer je u to vreme Jugoslovenima bilo zabranjeno da u Švajcarsku unose ili poseduju vatreno oruzje. Jozo P. je izjavio da je većinu tog oružja prošvercovao na Balkan, tačnije u jedan mali grad u Srbiji, iz koga je bio poreklom. Navodno je oružje trebalo da služi zaštiti njegove porodice. Zbog ilegalne trgovine oružjem Jozo P. je zajedno sa svojim švajcarskim prijateljem Rudolfom Z, 90-ih godina prošlog veka, osuđen na zatvorsku, kao i pozamašnu novčanu kaznu.

Evropa na oprezu zbog terorista:

1. Božić u senci straha

2. Nije lako Srbe zaplašiti

Danas Jozo P. više ne živi u Švajcarskoj jer se za stalno vratio u Srbiju. Nedavno su ga na zahtev nemačke Savezne policije (BKA) posetili srpski policajci i ispitavali ga u vezi s pištoljem pronađenog kod islamskog teroriste Anisa Amrija. Njegova izjava, međutim, nije pomogla istrazi.

- Sve je to bilo davno, ne znam više šta se s tim pištoljem dogodilo. Bilo je to ratno vreme u bivšoj Jugoslaviji i to oružje je jednostavno nestalo u vihoru građanskog rata - kazao je Jozo V.

Martina Rener: Krivi neonacisti

Nemačka političarka iz stranke Linke (Levi) Martina Rener izražava sumnju da su ilegalno oružje u Nemačku s Balkana uneli pripadnici nemačke neonacističke scene jer su se mnogi, tokom ratova na Balkanu, posebno na teritoriji današnje republike Hrvatske, borili na strani Zengi i kasnije regularne hrvatske vojske.

- Ne izgleda mi nemoguće da su naši desni ekstremisti oružje prodali islamskim teroristima. Takav scenario, uostalom, već je viđen u Francuskoj, zašto se ne bi mogao odigrati i ovde?! - poentirala je Martina Rener u izjavi za nemačke medije.

Tajnu odneo u grob

Tajnu kako je došao do pištolja Anis Amri poneo se sa sobom u grob (ubili ga italijanski karabinjeri kod Milana). Da je otkriven čovek koji mu dao oružje bio bi optužen za saučesništvo u ubistvu 12 ljudi. Bivši funkcioner neonacističke stanke NPD Ralf Voleban osuđen je, recimo, na 10 godina zatvora jer je dokazano da je lično teroristima NSU nabavio pištolj zbrojovka s prigušivačem kojim su oni počinili više ubistava u Nemačkoj.

SUTRA - Evropa na oprezu zbog terorista (4): "Nameštaj" kao štit

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online