Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 25.12.2018.
03:00
B. Đorđević A

Evropa na oprezu zbog terorista (2): Nije lako Srbe zaplašiti

Vreme božićnih vašara u Nemačkoj je i vreme povećane brige za bezbednost. Teroristički napad u Strazburu podsetio je na slične napade do kojih je poslednjih godina došlo na ovakvim manifestacijama širom Evrope.

EPA/PATRICK SEEGER
Foto: Ilustracija

Taj napad navodi na razmišljanje i ljude u Berlinu, ali ne može se reći da dovodi u pitanje i odlazak na neki od božićnih vašara.

Među brojnim posetiocima ovih manifestacija u Berlinu ima i naših ljudi. Tako, Slobodan Đorđevski sa suprugom i decom povremeno poseti vašar, kao što je bio prethodni vikend i ne vidi razlog to ne učini i sledećeg vikenda uprkos napadu koji se desio u Francuskoj. Jedan drugi naš bračni par s manjim detetom nerado odlazi tamo gde je gužva, pa radije idu na božićni vašar u prepodnevnim ili ranim popodnevnim satima.

Pritom, opasnost od napada ipak ne smatraju zanemarljivom. Nasuprot tome, optimista je uspešni građevinski preduzetnik iz Berlina, Milan Grabovac:

- Kakvi teroristi?! Pa mi Srbi smo kroz svašta prošli, nas više nikakav teroristički napad ne može da zaplaši. Nas može jedino da zaplaši atomska bomba - odlučno ističe Grabovac.

Događaj u Strazburu doprineo je da berlinska policija uvede dodatne mere bezbednosti.

Opasnost od terorističkog napada ostaje neizmenjeno visoka. Policija sprovodi vidljive i nevidljive mere zaštite božićnih vašara i spremna je da reaguje na različite scenarije napada.

Na području Berlina ove godine održavaju se ukupno 24 božićna vašara i svi su dobro posećeni. Tek tokom večeri postaje prava gužva, posebno u centralnim delovima grada gde se uvek sjati i puno turista. Teroristički napad na Brajtšajdplacu iz 2016. godine uznemirio je građane, i tadašnjih 12 žrtava nije zaboravljeno.

Još tada su uvedene posebne mere bezbednosti, ali odnosile su se pre svega na vrstu napada koji je tada izveden. Oko božićnih vašara, koji su sasvim blizu ulice, postavljeni su betonski blokovi čiji je cilj da spreče neki ponovni pokušaj napada teškim kamionom. Masivni blokovi delovali su uznemirujuće i asocirali više na Berlinski zid i vreme hladnog rata nego na vreme božićnih i novogodišnjih praznika.

Estetske izmene

Ove godine uvedene su neke izmene, ali one nisu bezbednosne već više estetske prirode. Na Brajtšajdplacu su blokovi delom u vidu čeličnih mrežastih korpi u kojima je šljunak. Na metalnu mrežu pričvršćeni su panoi u različitim bojama kojima se uklapaju u božićnu atmosferu. S obzirom na to da se dosadašnji teroristički napadi, srećom, nisu pretvarali u višednevne serije napada, građani Berlina se očigledno uzdaju u teoriju verovatnoće da se napad koji se desio u Strazburu neće u nekom drugom gradu ubrzo ponoviti.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online