Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.11.2018.
00:22
B. Đokić - Vesti A

Obračuni sa neistomišljenicima (1): Zločini u ime države

Ceo svet bio je šokiran kada su se saznali užasni detalji ubistva i komadanja novinara Džamala Kašogija, koji je likvidiran u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Dok detalji gnusnog ubistva isplivavaju u javnost, a Saudijci dobar deo optužbi odbijaju ili se trude da ih ublaže, ono što se zna i što je gotovo sigurno jeste da je sam vrh saudijske države naredio i organizovao ubistvo i komadanje Kašogija na stolu kancelarije konzula.

commons.wikimedia.org/Alfagih at Arabic Wikipedia
Džamal Kašogi

Nažalost, poslednjih godina sve češće smo svedoci "zločina u ime države". Eliminacija političkih protivnika je recept star decenijama, ako ne i vekovima. U periodima oštrih međunarodnih odnosa, kriza, diktatura, mnoge zemlje su pribegavale ovom metodu. Međutim, sa smanjivanjem tenzija u svetu, mislilo se da je to stvar prošlosti.

Poslednjih desetak godina dogodilo se nekoliko ubistava ili pokušaja ubistava, iza kojih se prema dokazima i izveštajima medija, nalaze države. Navodno iza smrti bivšeg agenta KGB i FSB Aleksandra Litvinjenka nalazi se Rusija. Zapadni političari optužuju Moskvu da je odgovorna i za pokušaj ubistva takođe bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja, proletos u Velikoj Britaniji.

Prema rečima Simona Tizdala, spoljnopolitičkog komentatora britanskog "Gardijana", smaknuća sa političkom pozadinom imaju dugu i mračnu tradiciju.

- Nestanak i ubistvo Džamala Kašogija, kritičara režima u Saudijskoj Arabiji je poslednji u nizu rastućeg broja slučajeva državnih kidnapovanja na stranoj teritoriji i zločina širom sveta. Zašto sve više vlada misli da mogu da prođu nekažnjeno? Nebriga za međunarodne zakone je jedan od najverovatnijih odgovora - objašnjava Tizdal.

Ova tmurna praksa počela je ubistvom bugarskog disidenta Georgi Markova u Velikoj Britaniji pre četiri decenije. Nažalost, nastavila se do današnjih dana.

- Jedan od bitnih momenata bio je u vreme Ronalda Regana, koji je potpisao tajnu direktivu, kojom je autorizovao CIA da kidnapuje osumnjičene teroriste - dodaje Tizdal.

Međutim, dok se ovakav način obračuna sa neistomišljenicima nastavio i proširio u vreme dok je predsednik SAD bio Džordž Buš mlađi, nakon terorističkih napada na Njujork i Vašington 11. septembra 2001, ipak se ograničio na otmice i ubistva osumnjičenih terorista, prvenstveno pripadnika Al Kaide, po pustarama i vrletima Avganistana, Iraka, Jemena i drugih zemalja Trećeg sveta. Nikada u pitanju nisu bili sopstveni građani, niti oni koji su bili osumnjičeni za špijuniranje SAD za račun konkurentske države.

Tu je Amerika povukla jasnu liniju. Takođe, takve akcije nisu se sprovodile u zemljama takozvanog razvijenog sveta. Sve do ubistva Aleksandra Litvinjenka.

- Sve veća spremnost država da počine tajne operacije na teritoriji druge države, nije samo pitanje tih beskrupuloznih lidera. To pokazuje sve veći gubitak poštovanja za međunarodno pravo i generalna pravila igre - objašnjava Tizdal.

U globalizovanom svetu tajni je sve manje, sa povećanjem bogatstva nacija, trebalo bi i ovakvih srednjovekovnih metoda da bude sve manje. Međutim, ubistva u ime države su sve češća, kidnapovanja sve brojnija, u čemu prednjači Kina sa otmicama svojih disidenata. Očigledno bez straha od posledica ili sa proračunatom štetom na koju su spremni, različiti moćnici spremni su na osudu sveta, čak i sankcije, kako bi "isterali svoje".

Iako ubistva u ime države poslednjih godina nisu imala veliki korist za tu zemlju, jer su u pitanju obično nekadašnji špijuni ili disidenti, činjenica da su počinjena tim vlastodršcima je utvrđivala podršku. "Otpadnici" i potencijalni "neprijatelji" mogli su samo u strahu da posmatraju šta im se može desiti ukoliko se zamere velikim vođama. U 21. veku mnogi su mislili da su ovakve stvari postale izlišne. Međutim, očigledno su svi bili u zabludi.

Krvnike tehnologija lako otkriva

Ono što politička ubistva poslednjih godina razlikuje od ranijih, jeste što se vrlo brzo saznalo ne samo ko stoji iza njih, već i ko su direktni počinioci. Dok su to ranije bili bezlični agenti tajnih službi, čiji identitet nikada nije otkriven, sada je situacija drugačija. Naime, zbog razvoja tehnologije, a prevashodno interneta i informacija koje su na dohvat klika, te savremene forenzičke tehnologije, identiteti ubica poslatih u ime države, vrlo brzo su bili otkriveni. Možda oni koji su ih poslali i nisu želeli da se sakriju.

Sutra - Obračuni sa neistomišljenicima (2): Truju, dave i seckaju

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online