Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 23.08.2018.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Srbi i Hrvati od mila do nedraga (4): Uspešni ne žive u prošlosti

Neki Srbi i neki Hrvati još čestito nisu došli sebi što je najbolji sportista sa balkanske vetrometine Novak Đoković imao petlju da objavi da će navijati za Hrvate na Svetskom prvenstvu u fudbalu, a već ih je zapljusnuo novi talas iznenađenja. Doduše, od već poznatog dvojca srpsko-hrvatskog prijateljevanja.

EPA/Antonio Bat
 

Najbolja atletičarka današnjice, olimpijska, svetska i evropska šampionka u bacanju diska, i to više puta, Sandra Perković ožalila je povredu svoje koleginice iz Srbije i prijateljice Ivane Španović.

Srpska šampionka je zbog ozlede morala da otkaže nastup u finalu Evropskog prvenstva u skoku udalj. Fantastična Hrvatica nije krila koliko joj je žao.

- Kad pričam Amerikancu fore iz kuće, on me gleda belo. Kad pričam našem čoveku, on će reći: "Pa i moja mama radi isto." Mi smo odrasli u istoj sredini, isti su nas problemi mučili, iste navike imamo.

Neću reći da smo mi ista zemlja, ja nastupam za Hrvatsku, Ivana za Srbiju, ali se sto puta bolje razumem sa njom nego sa nekom Engleskinjom - nedavno je za srpske medije objasnila svoje prijateljstvo sa Ivanom.

Neopterećena prošlošću, najbolja u svom poslu, mlada Zagrepčanka vedrog duha ume da se našali na račun onih koji se svaki put neprijatno iznenade kada Srbi i Hrvati razumeju, pa još i podržavaju.

- Mislim, kakav užas. Srbi navijaju za Hrvate i obrnuto! Obe države su tu gde jesu zato što se nekim političarima nešto nije svidelo. Sport ne poznaje granice, zato je normalno da navijamo za Noleta, on za "vatrene", mi za vašu Ivanu, Milicu, vi za naše "barakude", mi za vaše "delfine".
Prozvani političari i dalje teraju svoje.

Svako se obraća sopstvenoj javnosti. Širi se dobrosusedstvo i empatija kada se proceni da će imati najmanje štete u biračkom telu, a da će se dopasti Briselu. Otud predsednik Srbije ne krije da je navijao za Ruse, a protiv Hrvata, dok predsednica Hrvatske šalje podršku Novaku uoči finala Vimbldona i na talasu fantastičnog uspeha hrvatske reprezentacije širi toleranciju.

- Sport ujedinjuje ljude svih naših zemalja koji su umorni od ideoloških razlika i stalnog vraćanja u prošlost - izjavila je Kolinda Grabar Kitarović.

Par nedelja kasnije, na svečanosti povodom vojne akcije "Oluja" koju Hrvati slave kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, najvišim državnim priznanjem odlikovala je penzionisane generale Antu Gotovinu i Mladena Markača. Dvojac je komandovao akcijom kada je skoro 2.000 Srba ubijeno, a 250.000 proterano iz svojih kuća.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online