Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 21.08.2018.
00:22
J. Arsenović - Vesti A

Srbi i Hrvati od mila do nedraga (2): Svađama bi osvetlili planetu!

Verovatno je izmišljeno, ali se neki pozivaju na Nikolu Teslu, najčuvenijeg Srbina rođenog na tlu današnje Hrvatske oko kojeg, da li treba reći, postoji tihi rat svojatanja. Navodno je izumitelj naizmenične struje svojevremeno izjavio: "Da je mržnju između Hrvata i Srba moguće pretvoriti u struju, mogao bi se čitav svet napajati iz tog izvora. Nigde u svetu nema da se toliko slični narodi, po kulturi, jeziku i svemu ostalome, toliko mrze..."

wikipedia.org
Zbog zemljaka zabrinut i na onom svetu: Nikola Tesla

Tu netrpeljivost dva naroda prvi su posle ratova 90-ih pokušali da prevaziđu muzičari. Da li zbog potrebe većeg tržišta, pa samim tim i zarade ili iz plemenitijih motiva da muzika leči sve i ne priznaje razlike, tek estrada i glumci su krenuli na gostovanja. Istine radi, ta mogućnost je prvo pružena hrvatskim izvođačima.

Hrvati su za tu jednosmernost imali objašnjenje - rat se vodio na njihovoj zemlji, Srbija je bila agresor i nemaju Srbi šta zamerati hrvatskim pevačima. Može biti samo obrnuto, smatraju, iako od poznatih srpskih izvođača samo Bora Čorba ima rečnik u kome čašćava Hrvate ustaškim pridevima, dok je na drugoj strani poduži spisak.

Tereza Kesovija, koja oštećenje kuće u Konavlima nikada nije oprostila "srpskom agresoru", umela je tih ratnih godina svašta da kaže o Srbima varvarima, ali se 2011. vratila u Beograd sa stihovima svoje pesme: "Prijatelji stari, gde ste?"

Kad su joj beogradski novinari podastrli njene rečenice iz hrvatskih medija da je ona "zbog rata morala sve nadoknađivati, i da ima i te kako dobre razloge da nikad ne nastupi u Srbiji" ili da "nema nameru da peva četnicima koji su joj otuđili klavir", pevačica je negirala da dolazi zbog para, već da "dolazi čista srca i da je oprostila sve".

Divili se dostojanstvenom ispraćaju

Kada je nedavno najlepši glas Dalmacije preminuo, u Srbiji su mnogi gledali s poštovanjem na njegovu doslednost. Divili su se poslednjem ispraćaju Olivera Dragojevića koju su mu priredili sunarodnici - dostojanstvenoj slici kada iz luke u Splitu na desetine brodića kreće u pratnju barke koja je nosila kovčeg ka Korčuli, gde je nenadmašni pevač sahranjen.

I dok su joj branitelji zamerali što je pogazila obećanja, deo srpske javnost je voljno ili nevoljno morao da iskaže poštovanje za Olivera Dragojevića, veliku nekadašnju jugoslovensku pop zvezdu, koji je ostao dosledan - posle rata više nikada nije nastupao u Srbiji.

Za razliku od Tereze, koja je Srbe umela da generalizuje u negativnom kontekstu, maestro iz Vela Luke to nije radio, ali je kao hrvatski patriota pozdravio oslobađajuću presudu generalima odgovornim za "Oluju".

Njegov prijatelj, muzički kritičar iz Beograd Peca Popović, na jednoj beogradskoj televiziji se suznih očiju prisećao druženja i Oliverove rečenice kada su ga pitali zašto ne nastupa u Srbiji jer bi sigurno napunio Arenu, a toliko je godina od rata prošlo.

"Bilo bi i tamo i ovdi nesretnih", odgovorio je pevač. I ko može da mu ne da za pravo? Jer, i ovde i tamo, i tamo i ovde je još podosta ljudi koji se hrane mržnjom. Baš kako je Tesla ili neki tamo "Tesla" primetio.

Sutra - Srbi i Hrvati od mila do nedraga (3): "Crni Miroslave, šta ti to treba?"





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online