Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 20.08.2018.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Srbi i Hrvati od mila do nedraga (1): Talasi ljubavi u moru mržnje

Dva najveća naroda bivše Jugoslavije i dalje se prepucavaju oko toga ko treba da prašta, a kome da bude oprošteno, dok su prvi na udaru ostrašćenih sunarodnika estrada i sportisti.

youtube.com/NowThis World
 

Srbi vole da citiraju vic u kome dominira uverenje da oni ni približno ne mrze Hrvate koliko ovi mrze njih. Nešto poput onoga kada veliki brat ne pokazuje interesovanje za manjeg od sebe. Vic otprilike glasi ovako: "Dođe Srbin na Trg bana Jelačića, u centar Zagreba, i počne da viče: 'Ja sam Srbin, ja sam Srbin!' Ne prođe mnogo, a ubrzo njegovo srbovanje batinama 'počastiše i neki mladi Hrvati. Uzvrati posetu jedan hrvatski provokator te kod spomenika Knezu Mihailu, na centralnom beogradskom trgu zaurliče: 'Ja sam Hrvat, ja sam Hrvat!' Al' džaba, niko se ne osvrće a kamoli da mu zapreti pesnicom. Tek posle dužeg vremena, jedan Srbin malodušno dobaci: 'Ko ti je kriv?'."

Ovako Srbi vole da gledaju svoj odnos prema susedima sa kojima su kroz istoriju imali burne toplo-hladne relacije. Iz hrvatske perspektive to je, po pravilu, sasvim drugačije. Najčešće svoju netrpeljivost prema Srbima objašnjavaju poslednjim ratom i "srpskim hegemonizmom" koji ih je gušio u vreme dok su dva naroda živela u zajedničkim državama.

A onda se desi da u Karlovcu, uoči Festivala piva, lokalne vlasti u ovom hrvatskom gradu zabrane nastup Bajage i Instruktura, jedne poprilično ufinjene muzičare koje bi žestoki rokeri teško svrstali među kolege. Bajagi, poznatom po uzdržanosti i nešto malo slikanja sa "žutima" dok su ovi bili na vlasti, teško da se mogu pripisati ratnohuškačke pesme ili izjave protiv Hrvata, dok su on i kokarda nespojivi. Čak je Bajaga u Beogradu razapinjan kada se pročulo da je, kao dete oficira JNA koji je rođen u Bjelovaru, iskoristio da podigne hrvatsku putovnicu i tako postane građanin EU.

Poziv za rodni Bjelovar

Zamenica bjelovarskog župana Bojana Hribljan je predložila da se za Dan bjelovarskih branitelja Bajaga pozove da održi koncert. Da se pokaže, kaže, da nisu svi branitelji isti. I gradonačelnik Varaždina potvrdio je da će srpski muzičar nastupiti na Špancirfestu, iako su se i tamošnji branitelji protivili.
- Karlovac nije Varaždin - uzvratio je prvi čovek Varaždina Ivan Čehok.

Ništa od ovih lako proverljivih činjenica nije omelo vlasti u Karlovcima da pokleknu pred hrvatskim braniteljima i otkažu poziv Bajagi i njegovom bendu. Muzičar je u početku ćutao da bi se oglasio nakon trijumfalnog koncerta pred prepunom pulskom Arenom, gde je došla neka druga Hrvatska, ona o kojoj govorimo kada, možda optimistično, pominjemo Srbe, Hrvate i empatiju.

- Ista priča s neproverenim optužbama ponavlja se svake dve-tri godine. Svi znaju kakvi su mi stavovi. Godinama unazad sviram svuda u regionu, konkretno u Karlovcu sam svirao dvaput u poslednjoj deceniji, jedne godine smo čak imali turneju od 11 koncerata po Hrvatskoj koju je organizovalo Karlovačko pivo. Ovo su više stvari iz domena političkih prepucavanja i tabloida - kaže popularni muzičar.

"Sumanuto", bila je prva reč koju je Marko Šelić, poznatiji kao Marčelo, izgovorio kada je čuo za zabranu nastupa.

- Bajaga-četnik! Zvuči kao neki bizarni paralelni univerzum - izjavio je poznati reper.
Vest o zabrani Bajage nije samo u Srbiji naišla na čuđenje. Hrvatski portal Indeks sproveo je anketu među Zagrepčanima. Većini je bilo muka od stalnog vraćanja u prošlost, nekima i od mešanja branitelja u sve i svašta, iako su braniteljske udruge i dalje zaštićena vrsta u zemlji koja je secesijom i nakon građanskog i međuetničkog sukoba 90-ih obnovila svoj "tisućljetni" san o sopstvenoj državi.

- Prave nam od države džamahiriju, zato se i selimo - prokomentarisala je jedna Hrvatica koja bolji život pokušava da nađe u inostranstvu.

Upravo su bend Hladno pivo organizatori pozvali da nadomesti izostanak beogradskih Instruktora, ali su momci, u duhu rokerske solidarnosti, na svom službenom Fejsbuk profilu odgovorili da mogu da dođu samo da popiju penušavi napitak, uz refren Bajagine pesme "Ovo je Balkan", kojim često, u nedostatku veće pameti, objašnjavamo lokalne iracionalnosti.

Smehom protiv gluposti

Duhovitiji deo javnosti zabranu je iskoristio da se kreativno iskaže. Osim fotomontaža Bajage sa bradom i četničkom kamom u ustima, osmisli su i prepeve njegovih benignih stihova kako bi dodatno pojačali apsurdnost odluke organizatora Festivala piva u Karlovcima.
"Godine prolaze, čiča Dražin grob ne nalaze", "Moji su drugovi četnici rasuti po celom svetu", "Lepa Janja, čiča Dražina kći" ili "Ćale je hteo da šljaka sve do Knina gde su ga čekali svi četnički vuci, a kada je stigao negde do Karlovca, već je tamo bilo potegni-povuci".
Sa još više ironije propituje jedan Fejsbuk korisnik: "A vi kao ne znate koje su to Bajagine četničke i relativizatorske pesme? Prvo zločini ("bam, bam, bam"), pa poricanje ("neću ništa da znam").

SUTRA - Srbi i Hrvati od mila do nedraga (2): Svađama bi osvetlili planetu!

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 20.08.2018. 09:03
Dokle više o odnosima Srba i Hrvata ? Hrvate treba posmatrati kao nekoga koga uopšte ne poznajemo i niti ga volimo niti ga mrzimo . Jednostavno to su komšije sa kojima ne komuniciramo niti smo u bilo kakvom kontaktu . Ako nam se obrate za bilo šta treba gledati isključivo svoj interes i tako se postaviti ako nam se ne obrate bolje i za nas i za njih .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online