Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.06.2018.
03:11
D. Dekić - Vesti A

Poplava izmišljenih vesti u Srbiji (2): Laž se širi ko kuga

Fenomen lažnih vesti i dezinformacija nije ništa novo, kaže novinar Istinomera Siniša Dedeić. Novost koja karakteriše današnjicu je, prema njegovim rečima ta da se zbog novih tehnologija, one mnogo brže šire, a kako ističe, predstavljaju ozbiljnu opasnost zbog uticaja na kreiranje javnog mnjenja.

pixabay.com
Ubrzani protok informacija

- Mi u Istinomeru od 2009. svakodnevno proveravamo da li političari govore istinu, da li ispunjavanju obećanja i da li su dosledni. Nažalost, statistika nam pokazuje da je više negativnih nego pozitivnih ocena. Veoma često, verovatno zarad sticanja jeftinih političkih poena, istina se zaobilazi, a nudi se građanima ono što žele da čuju. To nije politička odgovornost - pojašnjava naš sagovornik.

Veoma često se dešava, ukazuje on, da dezinformacije poteknu i od zvaničnika i institucija, i to posebno zabrinjava.

Teška bitka

- Bitka protiv lažnih vesti i dezinformacija danas nije laka. Upravo hiperprodukcija informacija koja se plasira na dnevnom nivou i lako širi putem društvenih mreža, zahteva i od građana da učestvuju u ovoj borbi. Ono što građani mogu da urade jeste da pre nego što zavedeni naslovom neke vesti, najpre pročitaju ceo tekst, pa je tek onda ako misle da je istinita, podele sa prijateljima i okolinom. Takođe je važno i da se informišu putem različitih izvora - savetuje Siniša Dedeić.

- Političari su vešti u odabiru činjenica koje će plasirati u javnost. Izbegavajući da stave te činjenice u kontekst, oni kreiraju za građane neku drugu stvarnost. To se moglo uočiti kroz nekoliko tehnika interpretacija činjenica koje političari koriste, poput poređenja neuporedivog, "Sagradili smo više kilometara auto-puta nego Nemačka" ili "Imamo manji deficit od Francuske"- navodi ovaj novinar primere.

Takođe se, kaže, često ističe pozitivno u jednom malom segmentu neke društvene pojave, ne bi li se dokazalo da je povoljan ceo trend.

- Jedna od korišćenih tehnika je bila i uporno ponavljanje istih iskaza, iako se veoma lako može utvrditi da nisu tačni, kao što su da "Srbija ima najnižu stopu PDV-a u regionu" ili da su "porodiljska prava u Srbiji bolja i veća nego u Nemačkoj"- priča Siniša Dedeić.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online