Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Za i protiv predloženog Zakona o presađivanju organa (5): Definicija harvardskih pravnika

Kod mnogih ljudi i dalje postoji podozrenje prema dijagnozi moždane smrti. Njihova sumnjičavost dobila je uporište i u istraživanju neurologa dr Hermana Dojčmana. Prema izveštaju TV ARD, Dojčman je u periodu od 2000 do 2005. godine, proučio 230 dijagnoza moždane smrti.

youtube.com/MaxPlanckSociety
Foto: Ilustracija

- Često su nas zvali da vidimo pacijente kojima su dežurni lekari konstatovali moždanu smrt, ali mi smo utvrdili da moždana smrt nije nastupila. To se dešavalo u 30 odsto slučajeva - izjavio je neurolog.

Kada je južnoafrički hirurg Kristijan Bernar u decembru 1967. izvršio prvu transplantaciju srca, u USA je već naredne godine izvršeno više od 70 transplantacija. Tada je jedan američki advokat optužio hirurge za prevremenu smrt - ubistvo. Kao reakcija na tu tužbu, jedna komisija sa Harvardske medicinske škole je odredila definiciju moždane smrti, po kojoj je mozak nepopravljivo izgubljen.

Kristijanov prvenac

Prvi put transplantacija je izvršena 1920. godine, kada je presađena koža s jednog blizanca na drugog. Trideset godina kasnije u Bostonu je pokušano presađivanje bubrega s leša, ali bezuspešno. Prvo koje je uspelo bilo je 1954. godine i to među jednojajčanim blizancima. Kada je 1961. pronađen lek protiv imunološke reakcije, jer telo odbacuje strani organ, transplantacija je postala sve češća. Ono koje se pamti je presađivanje srca koje je prvi uspešno uradio dr Kristijan Bernar u Južnoafričkoj Republici 1967. godine.

Za protivnike transplantacije jak argument da tu "nisu čista posla" i da su u agitaciji za ovu granu savremene medicine uključeni interesi farmaceutskih kompanija, jesu i skupi imunosupresivni lekovi. Osoba kojoj je presađen tuđi organ ove lekove mora da pije do kraja života, jer se organizam prirodno bori da odbaci "strano telo".

Vera nije problem

Zanimljivo da sve istorijske religije - hrišćanstvo, judeizam i islam odobravaju presađivanje organa. U Srpskoj pravoslavnoj crkvi vladika Lavrentije je među prvima zaveštao svoje organe.

- Nemam ni novca, nemam ništa da ostavim svojim bližnjima, ali draga srca poklanjam (organe) bližnjem svome koji je u nevolji, da nešto pred Bogom zaslužim u ovom pogledu - kazao je vladika 2011.

Dvadesetak godina ranije, tadašnji poglavar Rimokatoličke crkve, papa Pavle Drugi, izjavio je da treba da se radujemo " što je medicina sa presađivanjem organa pronašla način da služi čovekovoj porodici."

Jedno od uporišta rimokatoličke vere, Španija je zemlja sa ubedljivo najvećim brojem donora i to već dve i po decenije. Njen rekord iz 2015. godine je 39,7 donora na milion stanovnika i 4.769 transplantata. Sledi je Hrvatska, takođe katolička zemlja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online