Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 09.05.2018.
00:40
B. Mandić - Vesti A

Kakvi su Srbi vernici (3): U veri je spas

Interesovanje za duhovni život raste u celom svetu. Od kada postoji, čovek ima odnos prema Bogu, božanstvu, bogovima. Jer je čovek prirodno, religiozno biće. U našem narodu posle bogobornog ateizma pravoslavna vera je u procvatu, ne samo zbog bolesti, nevolja, stradanja, nego i zato što gladna i žedna čovečja duša jedino duhovnom hranom može da se nahrani.

Privatna arhiva
Zadužbina Ave Justina: Janja Todorović u knjižari Blagovesnik manastira Ćelije

Nevolje i bolesti jesu "lekarstva" božja i poziv na traganje za višim smislom postojanja od biološkog. Ko pronađe put ka Bogu zbog kratkotrajne prolazne zemaljske nesreće, on je zaista ispunio cilj svog života. A u bolestima se svi najbrže sete Boga i Crkve jer veruju da im oni mogu pomoći.

Ovo na početku razgovora za "Vesti" ističe Janja Todorović, pravoslavni publicista i misionar, napominjući da su isceljenja u crkvi realnost od njenog početka do danas:

- Gospod Isus Hristos je iscelio mnoge bolesnike, apostoli takođe, svetitelji isto tako. I danas poznajemo mnoge svete oce koji imaju čudesnu moć isceljenja, kao i one koji su verom isceljeni od duhovnih, duševnih i telesnih bolesti. Vera je dar Božji čoveku. Ko veruje, sve mu ide na dobro i živi pod okriljem blagodati i ljubavi Božije. Velika je razlika između blagoslovenog i prokletog života, a sami slobodno biramo put, a ne slepa sudbina.

Sve više pravoslavaca hrli u svetinje diljem Rusije.

- Moskva je treći Rim, a četvrtoga neće biti, kažu duhovnici. U tom smislu Rusija, kao najveća pravoslavna zemlja sveta, igra veliku ulogu danas u širenju pravoslavlja širom planete. Veliki duhovni centri, kao što su Trojice - Sergijeva lavra, Optina pustinja, Divejevo, u kojima je po nekoliko stotina, pa i hiljadu monaha i monahinja, molitvenici su za ceo svet, i poklonici iz celog sveta dolaze u ove svetinje. Susret sa duhovnim starcima-bogovidcima koji znaju Boga i gledaju ga "licem k licu" je živo svedočanstvo prisustva Božjeg među ljudima. To je nezaboravno iskustvo koje se ni sa čim doživljenim ne može meriti. Rusija me je naučila da živim "slobodu dece Božje" u ljubavi prema Bogu i čoveku. A matuška Sveta Ksenija Petrogradska, čiji sam Akatist prevela i učestvovala u filmu o njoj, ima posebno dragocenu ulogu posrednice mog spasenja. Molite joj se svi, sa verom da će pomoći, za blagosloven posao, brak, dom i - pomoći će.

Mediji su puni priča o čudesima na svetim mestima. Kolika je zloupotreba duhovnih pojava u propagandne svrhe?

- Crkva nije savršena, poznata je misao "savršenstvo hrišćanstva i nesavršenstvo hrišćana", zato ima onih koji zloupotrebljavaju veru i slabosti slabih za ličnu slavu, moć, bogatstvo. Mi treba da rasuđujemo kome poklanjamo poverenje, i svoju bogoliku dušu na duhovno rukovođenje. Ne verujte svakome duhu, kaže apostol ljubavi Jovan. Budimo trezvenoumni, mudri, budni i duhovno prosvećeni, svu nadu položimo na Boga i neće nas izneveriti, a ne na grešnog čoveka. A ko ruši hram tela čovečjeg srušiće njega Bog. Činimo dobra dela dok još možemo.

Izbor između demona i anđela

Šta je u čovekovoj moći?
- Čovek je biće koje ima moć i prednaznačenje da bude "bog po blagodati". A on bira da bude zverima i demonima sličan, a ne anđelima i svetima.

Sutra - Kakvi su Srbi vernici (4): Pobedio tuberkulozu molitvom

 

 

 

 

 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online