Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.04.2018.
03:11
D. Dekić - Vesti A

Srpski stranački vašar (4): Sujeta jača od opšte koristi

Mnogo je razloga za očajno stanje u kojem je srpska opozicija, tumači za "Vesti" Dragan Popović, direktor Centra za praktičnu politiku. On, kao jedan od glavnih razloga za takvu situaciju, vidi "aktivno delovanje vlasti na uništenju političkih protivnika".

youtube.com/N1
Centar za praktičnu politiku: Dragan Popović

- Kao još jedan važan momenat bi istakao da političke elite nisu uspele da se snađu posle pada sa vlasti 2012. godine. Odnosno, nisu shvatili tadašnja dešavanja i da je realnost postala drugačija - ocenio je naš sagovornik.

Taj stav je potkrepio zapažanjem da su u izmenjenim okolnostima koje je donela vlast naprednjaka, neki samo znali da viču "ua Vučić", a drugi počeli da flertuju sa njim.

Međutim, prema njegovim rečima, nijedna od te dve opcije koje su opozicionari odabrali, nije bila prava kombinacija.

- U bavljenju sobom zaboravili su na lokal, odnosno svoje ljude i članove, širom unutrašnjosti Srbije, pa je i tu došlo do odustajanja nekih od političke opcije kojoj su pripadali. Uz to uvek ide i liderska sujeta koja je kod nas kao i u drugim slabije razvijenim demokratijama jače izražena. Ti dugogodišnji predsednici stranaka, partijske izbore doživljavaju kao borbu na "život i smrt", ne dopuštajući nikom da ih ugrozi na toj poziciji. Ova posledica nedovoljno razvijene kulture koštala je mnoge stranke opstanka na sceni - tumači Popović.

On smatra da će ovakva situacija slabe opozicije i jake vlasti koja je iz dana u dan uništava, potrajati, jer opozicija ne samo zbog medija pod šapom vlasti ne može normalno da deluje, već i zbog činjenice da niko ko ima novca ne sme da finansira političke protivnike aktuelnog režima.

- Ipak, opozicija mora sa tim da se izbori, ali i da počne od sopstvenog unutrašnjeg plana. Odnosno da lideri, koji u želji da večno budu na čelu partije, tu stranku koče i guše, budu odstranjeni - smatra Popović.

Neophodna je, prema njegovim rečima, prekompozicija, odnosno nova organizacija na političkoj sceni koja bi okupila izdrobljenu opoziciju.

Savez, koji bi da osnuje bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, može da ima budućnost, ali bi, prema mišljenju ovog analitičara, morao da ima obrnutu polaznu osnovu od sadašnje.

- Đilas je trebalo da krene od unutrašnjosti i tamošnjih uglednih ljudi, a ne od partijskih vrhova, jer su na lokalu ti zdravi lideri koji bi mogli da izvrše pritisak na vrh stranke i njene čelnike - pojašnjava obrnuti red poteza koji bi, prema njegovom mišljenju, mogao da bude dobitna kombinacija.

Kaže da je to zato što deo lidera i rukovodstva stranaka ne može da prevaziđe sujetu, a od politike lepo i udobno žive. Pritom, kako kaže, nisu najsposobniji u partiji, ako su u njenom vrhu.

- U trećem stranačkom ešalonu sam sretao ljude koji zaista iskreno hoće da menjaju Srbiju i njihov pritisak bi mogao da bude od uticaja na opozicionu sliku i situaciju u zemlji. Ovako ne znam šta reći, ali sam siguran da kada bi sutra bili održani izbori, niko od postojećih partija u opoziciji, ne bi prešao cenzus za ulazak u parlament - kaže Popović.

Cene se konkretni rezultati

- U Srbiji je dosta partija sa dužom tradicijom, ali su uspeli da uđu u beogradske klupe bivši gradonačelnik Dragan Đilas i predsednik opštine Beograd, Aleksandar Šapić. Mada je reč o lokalnim izborima, građani su pokazali da ih ne zanima kako su liste organizovane, odnosno da li su partijske, već da se opredeljuju za one koji su nešto uradili - tumači Dragan Popović da narod ipak vidi šta je ko uradio za njihovu dobrobit.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online