Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.03.2018.
03:10
J. Arsenović - Vesti A

Srbi između mržnje i ljubavi prema Rusiji (1): Za neke majka, za neke maćeha

Moram da kažem da su svi moji prijatelji iz Rusije oduševljeni što je prva čestitka Putinu došla baš iz Srbije, od predsednika Vučića! Ovako je, ne skidajući osmeh zadovoljstva, srpski ministar Nenad Popović prokomentarisao prošle nedelje održane predsedničke izbore u Rusiji na kojima je ponovo, i do sada najubedljivije, trijumfovao Vladimir Vladimirovič Putin.

EPA
Rado viđen gost u Beogradu: Ruski lider se klanja srpskoj zastavi

Čestitka je otposlata sa Andrićevog venca dok je Vučić nenajavljeno boravio u SAD. Ovaj vremensko-geografski tesnac ukazuje na nesvakidašnji međunarodni položaj današnje Srbije - države koja stremi ka Evropskoj uniji, sluša sve direktive iz Vašingtona, osim one da uvede sankcije Rusiji, najvećoj državi sveta koju Zapad poslednjih godina proglašava većom opasnošću i od islamskih terorista!

Bila ova pozicija Srbije šizofrena ili ne, potrajala ili ne, tek ona je još jednom posvedočila da se u Srbiji sve menja - i kratkoročni prioriteti i dugoročni ciljevi, saveznici i neprijatelji, pa povremeno i vlast, samo je večna ljubav prema bratskoj Rusiji. Tako je bar dominantno raspoloženje srpskog naroda.

Istraživanje koje su uoči predsedničkih izbora u Rusiji sproveli "Politika" i Faktor plus pokazuje da ruski predsednik Putin uživa najveće poverenje građana Srbije.

Iza Putina su ostali i Angela Merkel i Si Đinping, i Tramp i Tereza Mej, i Makron i Erdogan. Sa 58 odsto podrške koju je dobio od Srba, Putin bi mogao da potuče i ovdašnje domaće političare, da se nekim slučajem novi panslovenski vođa transferisao u srpski politički milje.

Prepreka za zapadne imperije

Rusofilija predstavlja prorusko raspoloženje, odnosno ljubav, simpatiju ili poštovanje prema Rusima, njihovoj državi, istoriji, kulturi, političarima. Rusomani su oni koji gaje iracionalnu ljubav prema Rusiji. Nasuprot rusofiliji je rusofobija koja označava mržnju, prezir i netrpeljivost prema svemu što je rusko. Oni kojima je Srbija na prvom mestu, najčešće kod obe grupacije bivaju doživljeni kao lokalpatriotske neznalice, uskogrudih nazora.
Na zapadu rusofobija vuče korene od Velike Britanije, Francuske i Nemačke, čijim imperijalnim ambicijama je velika slovenska zemlja predstavljala realnu prepreku.

Naravno da moćne zapadne zemlje žele Srbiju na svojoj strani, ali one to čine nezgrapno, posmatrajući Srbe kao "male Ruse", a da su prethodno te iste Ruse proglasili svojim neprijateljima. Takvim pristupom teško možete da pridobijete srpsko javno mnjenje u kojem još odzvanja smrtonosni huk NATO bombi.

Nikakvi demanti posle tu ne pomaže, baš kao što nije bio uverljiv ni naknadni pokušaj da se protumači izjava komandanta NATO za Evropu Kertisa Skaparotija. Pred Odborom za oružane snage američkog Senata general je govorio o zabrinutosti zbog mešanja Rusije na Balkanu. Kad ga je jedan senator pitao na koju zemlju konkretno misli, Skaparoti odgovara: "Mislim posebno na Srbiju."

- Rekao bih da se radi o Srbiji kao naciji, ali i o srpskom narodu na Balkanu. Postoji očigledna istorijska veza, osećanje pripadnosti. Između ostalog, i zbog toga postoji i bolja mogućnost za ruski uticaj - pojasnio je general.

Skaparotijev nastup su proruski mediji u Srbiji okarakterisali kao "novo iscrtavanje mete na srpskom čelu", a oni drugi, naklonjeni Zapadu, pokušali da ga minimizuju i svedu na zlonamernu grešku u prevodu, iako transkripti potvrđuju prethodne citate.

EPA/Alexei Druzhinin/Sputnik/Kre
Razlika u visini obrnuto srazmerna državnoj moći: Vladimir Putin i Aleksandar Vučić

I pored toga što Srbi radije kupuju folksvagen nego moskvič, što na pečalbu odlaze u Nemačku i Kanadu, što bi decu da školuju na Jejlu, a ne na Lomonosovu i što poslednjih godina srpska vojska više zajedničkih vežbi ima sa NATO nego s ruskim soldatima, Rusi i dalje kod Srba imaju najbolju prođu. Oni su "starija pravoslavna braća", "Rusi nas nikada nisu izdali", "protiv njih nikada nismo ratovali", "Rusi nam čuvaju Kosovo čak i kad ga se domaći političari žele ratosiljati", samo su neke od teza srpskih rusofila.

O toj ljubavi svedoče i Rusi. Obilazeći sajam turizma u Moskvi sa prospektima srpske turističke ponude u ruci, jedna Ruskinja je ushićeno govorila kako ih samo u Srbiji gledaju kao na prijatelje, a ne na turiste kojima treba uzeti što više para.

- Srbi imaju pomalo bajkovitu predstavu o moći Rusije, o njenoj snazi, o njenoj političkoj i vojnoj sili. Oni misle da smo mi veoma važni u svetu. I da ćemo ih spasti, ako zatreba. Takva shvatanja Srbi stiču sa majčinim mlekom - ovako je ruski filolog Tatjana Zirjanova doživela srpsku opijenost Rusima.

I baš u vreme kada ankete potvrđuju dominantno prijateljsko raspoloženje Srba prema Rusiji i ruskom narodu, kada o tome s jedom izveštava NATO general, pojavljuje se knjiga koja govori o rusofobima među Srbima. Ima li takvih uopšte, upitaće te se? Ne samo da ih ima, nego su dobro raspoređeni. I u prošlosti i u sadašnjosti oni su zastupljeni u delu srpske intelektualne i političke elite, one koja donosi odluke, o čemu i piše Dejan Mirović u svojoj knjizi "Rusofobija kod Srba 1878-2017".

Sutra - Srbi između mržnje i ljubavi prema Rusiji (2): Manjak para, višak emocija
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online