Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 24.03.2018.
08:11
A. Vučićević - Vesti A

Država oduzima decu i zbog nemaštine (6): Siromaštvo nije zločin

Psihoterapeut Zoran Milivojević ističe da oduzimanje dece mora biti sprovedeno kada drugih opcija nema.

www.mc.rs
Zoran Milivojević

- Siromašni roditelji imaju pravo na svoju decu i ne smeju se sprečavati da budu roditelji. Socijalne službe moraju da izbegnu da kriminalizuju siromaštvo i da posledice siromaštva budu razlog za oduzimanje dece - objasnio je Milivojević.

On ističe da razni zakoni koji štite dečja prava i zaštitnici dečjih prava često rade potpuno suprotno, štite decu od sopstvenih roditelja kada za tim nema potrebe.

- Ako roditelj kaže svom detetu da pospremi svoju sobu, a dete to ne želi da učini, to se tretira kao nasilje i teranje na rad. Detetu ne smete da ograničite upotrebu mobilnog telefona jer mu tako ograničavate slobodu komunikacije. Posledica svega toga je da deca ne izrastaju u funkcionalne odrasle osobe koje bi prihvatile odgovornost za svoju egzistenciju, koje bi bile samostalne i koje bi se pridržavale društvenih normi, tako da iz generacije u generaciju raste procenat prezaštićene dece, ali i razmažene sklone antisocijalnom ponašanju - ističe Milivojević.

Dodaje da je država trenutno na lošem putu jer podleže pritiscima nevladinih organizacija, te se roditeljima oduzimaju sva prava.

- Na taj način imaćemo porast broja oduzete dece jer će biti veoma teško ne kršiti zakone, ako želite da svoje dete pretvorite u dobre i odgovorne ljude - rekao je Milivojević.

pixabay.com

Policija u pripravnosti

Zapadna Evropa se često čini kao raj za život, sa uređenim sistemom i većim poštovanjem ljudskih prava. Ipak, statistika govori suprotno. U odvajanju mališana od porodica prednjači Švedska, u kojoj se godišnje izmesti i do 300.000 dece, sledi Finska za 250.000, pa Norveška sa 200.000. Naslov u jednom tamošnjem mediju je svojevremeno glasio: "Jedna petina dece u Norveškoj već je spasena od roditelja." U toj zemlji, zakon propisuje da biološki roditelji oduzetu decu mogu da viđaju jednom u pola godine, na dva sata. A razlozi mogu biti potpuno banalni. Jednoj majci u Švedskoj su oduzeli dečaka jer mu je slučajno, tokom presvlačenja, laktom izbila mlečni zub. To se tretiralo kao nasilje. U toj zemlji je oduzimanje dece i njihovo predavanje "hraniteljskim porodicama" postao unosan posao od koga svi imaju koristi - osim dece. U Zapadnoj Evropi je posebno aktuelan trend oduzimanja dece stranim državljanima, posebno Rusima. Slično se dogodilo i na Novom Zelandu, kada su ruski turisti došli na odmor. Roditelji su podviknuli na nemirno dete, neko iz obližnjeg kafića je pozvao policiju, i roditeljima su samo dva sata kasnije oduzeli dete. Ruska diplomatija se borila više od godinu dana da to dete pusti da se viđa sa roditeljima, a o tom slučaju su brujali svi svetski mediji. U najvećem broju slučajeva u zapadnoj Evropi, biološki roditelji nikada ne povrate svoju decu.

 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online