Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 16.02.2018.
03:11
B. Božin - Vesti A

Banke najopasniji zelenaši (5): Pretnja bogatašima

Švajcarske banke vole da naglase da kod njih klijent ima centralno mesto i da se one orijentišu na njegove potrebe.

pixabay.com


Od 18. decembra 2014. Švajcarska nacionalna banka je odlučila da uvede negativne kamate kako bi oslabila prejaki franak. Neke privatne banke kao Lombard Odije zahtevale su za svoju bogatu klijentelu negativnu kamatu od -0,75 odsto na iznos veći od 100.000 franaka.

Za ostale štediše se računalo sa negativnom kamatom od -0,1 odsto godišnje, što na primeru od 50.000 franaka iznosi 50 franaka koje je korisnik trebalo da plaća za čuvanje novca u banci.

Ovo je kod većine Švajcaraca naišlo na nerazumevanje, a priče o držanju novca pod jastukom su ponovo postale popularne. Međutim, strahovanja su bila neopravdana, jer je samo jedna švajcarska banka (Alternative bank Švajc) uvela negativnu kamatu na privatna konta od 0,125 procenata. U tome je ostala usamljena.

Stranci klijenti drugog reda

Banke u Austriji vode veliku bitku za svakog klijenta, a migranti su grupacija koja predstavlja veliki potencijal, ali i sa sobom nosi velike rizike.

Ipak, postoji predostrožnost kada je o strancima reč, jer su mnogi prezaduženi. Zato daju bolje uslove kada je reč o kamatama za kredite Austrijancima nego strancima. Mnogi naši zemljaci su prezaduženi, a imaju male plate, pa su evidentirani kod nadležnih službi jer ne vraćaju ili sa zakašnjenjem izmiruju dugovanja. Austrijanci, ukoliko nemaju negativne poene, imaju dobre uslove za podizanje kredita, dok se strancima odmah nude više kamate zbog predrasude da su do grle u dugovima. Inače je praksa i da kod "svoje" banke dobijate često veće kamate nego kod drugih, jer oni smatraju da ne moraju da se bore za vas, što navodi mnoge na menjanje banke kada im zatreba novac.

- Kada mi je bio potreban kredit suočio sam se sa problemom da mi je ponuđena jako visoka kamata, a znam da moje kolege sa posla, Austrijanci, dobijaju kredite sa upola nižim kamatama - ističe Marko Božović iz Beča.

On objasnio da nije imao nikakve negativne poene, ali da je službenik u banci, samo zato što je stranac, ponudio najgoru ponudu.

Tek nakon duže priče sa njima i objašnjavanja situacije, dobio je bolju ponudu, ali i ona je bila "lošija" od one koju je kasnije dobio kod jedne druge banke. Banke u Austriji u proteklih 15 godina postale su mnogo obazrivije. Ranije su, kako ističu stručnjaci iz ove oblasti, delili kredite gotovo svima koji su dolazili, a naši su ih uzimali ne gledajući ni na kamate ni na svoje mogućnosti, pa je narastao broj loših kredita toliko da su banke morale da povuku ručnu i zaustave tu praksu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online