Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.02.2018.
00:34
N. S. P. . Vesti A

Banke najopasniji zelenaši (3): Profit kao po loju

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da bi bilo dobro da se podnose kolektivne tužbe protiv banaka. - Nažalost, to ne postoji u našem pravnom sistemu. Jednu takvu tužbu smo kao udruženje u ime naših klijenata podneli, ali ona i sada negde luta po fiokama. Stoga savetujemo podnošenje pojedinačnih ili grupnih tužbi (deset ljudi podnese tužbu) - kaže Dejan Gavrilović.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Iako ekonomisti smatraju da je komotno ponašanje bankarima omogućio zakon, naš sagovornik tvrdi drugačije.

- Godine 2006. dve banke u Srbiji su jednostrano u ugovoru sa klijentom podigle kamatne stope, NBS im je zapretila krivičnim prijavama. One su odmah stopirale svoju odluku. Te iste dve banke su godinu dana kasnije podigle kamatne stope, niko nije reagovao i sve je prošlo za njih kao po loju. Tek 2011. godine bankama je zabranjeno da jednostrano menjaju ugovore u kojem povećavaju kamate iz "objektivnih razloga" - tvrdi Gavrilović.

Advokat Branko Pavlović za "Vesti" kaže da troškovi koje banka naplaćuje i na koje klijenti pišu tužbe jesu u sudskoj nadležnosti, ali da Narodna banka Srbije može i te kako da utiče na takvu situaciju.

- Centralna banka može da zahteva od banaka da sve troškove iskažu u kamati. Pa neka onda banke povećaju kamatu, pa da vide ko će im uzeti kredit - priča Pavlović.

On ističe da ne treba smetnuti sa uma da NBS može da predlaže zakone, pa bi mogla da predloži da se recimo troškovi obrade kredita ograniče na 0,2 odsto od ukupne vrednosti pozajmice.

- Ne možemo da krivimo banke, njihova osnovna funkcija i jeste da uzmu što više para od klijenta, da povećaju profit, ali NBS bi morala da bude regulator - kategoričan je naš sagovornik.

NBS: Nije naša nadležnost

U centralnoj banci tvrde da su još ranije apelovali na banke da budu realne.

- Narodna banka Srbije u julu prošle godine poslala je svim bankama dopis kojim je ukazala na potrebu da banke naknade i troškove u vezi sa realizacijom kredita prilagode stvarnim troškovima koje imaju, te da svoje unutrašnje akte usklade sa ovim stavom Narodne banke Srbije.

Treba imati u vidu da utvrđivanje da li su pojedine odredbe ugovora ništave, u ovom slučaju odredbe koje predviđaju naknadu za obradu, odnosno realizaciju kredita, nije nadležnost Narodne banke Srbije, već predstavlja sudsku nadležnost - ističe Centralna banka u pisanoj izjavi za "Vesti" .

Sutra - Banke najopasniji zelenaši (4): Provizija ruši poverenje
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online