Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.01.2018.
03:00
D. Dekić - Vesti A

Poznati u beogradskoj izbornoj kampanji (2): Aja, Beli i pozajmljeni autoriteti

Izjava bivše balerine Aje Jung, da jeste druga na beogradskoj listi naprednjaka, ali neće u odbornike, pa i još nekih poznatih sa tog spiska koji najavljuju isto, poslužili su Draganu Đilasu, jednom od opozicionih kandidata za prvog čoveka prestonice da pita zašto su na listama ako ne žele da se bave gradskim problemima.

wikipedia.org/Assembly of the City of Belgrade
Bitka za svaki glas: Gradska skupština

Poznato je da je Jungova pokrenula Beogradski festival igre i podigla veliku galamu kada joj je ministar kulture Vladan Vukosavljević obećao, pa zaboravio da obezbedi novac za tu manifestaciju. Pitanje za ministra je hoće li i sledeći put preskočiti ženu sa vrha liste vladajućih, iako je to "samo na papiru".

A. Čukić
Aja Jung

Iza imena Aja Jung, kako podseća stručnjak za medije Cvijetin Milivojević, krije se žena koja u baletu "nije bila superliga, a nepoznata je pod svojim pravim imenom Adrijana Pavić". Milivojević se pita da li je to nešto poput Mladenovčanina Luke Maksimovića koji je na izbore išao kao Ljubiša Preletačević Beli.

- Ima onih koji kažu da neće da budu beogradski odbornici, ali očekuju da im to što su na listi kandidata bude koristan posao, odnosno da im bude uzvraćeno. To je, može se kazati, spajanje ugodnog sa korisnim - tumači ovaj analitičar.

Stavljanje poznatih ličnosti na izborne liste za beogradski parlament, Milivojević vidi kao "pozajmicu autoriteta" od onih uticajnih u društvu.

- Ako pogledamo poznata imena, vidimo da nema velikog iznenađenja i da oni uglavnom nisu deo SNS-a, ali primećujemo da iako slove za takozvane nezavisne javne ličnosti iz sveta sporta i estrade, već su pokazivali bliskost naprednjacima i podržavali ih javno i na republičkim izborima, i Aleksandra Vučića u trci za predsednika države - kaže Milivojević.

Atipična trka i ortodoksna laž

- Predstojeći izlazak na birališta u Beogradu netipičan, jer se prvi put od 1990. dešava da se ne samo na parlamentarnim i predsedničkim, već i na beogradskim izborima, vladajući SNS potpuno skriva iza predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Uz to se koriste i poštapalicama, diskvalifikatorskim za političke protivnike, jer akcentuju da vole Beograd, kao da ga ostali koji izlaze na izbore ne vole - ukazuje Cvijetin Milivojević na tu "ortodoksnu laž".

Iza napora SNS-a da poznate dovede na izbornu listu, prema oceni našeg sagovornika, stoji namera da javnosti predstave kako dobijaju na sabornosti.

- Naprednjaci imaju, prema nekim informacijama, 400.000 članova, a pojavljuju se i njihovi podaci da ih je 700.000. Te brojke govore da se prijem u SNS vrši bez ikakvog kriterijuma i da već liče na Socijalistički savez iz doba komunizma. To više nema veze sa partijom u koju ulaze ljudi srodnih razmišljanja i bliskosti u ideologiji, već je nakaradan sistem koji se, između ostalog, ogleda i u sloganu SNS-a volimo Beograd, kao da ga samo oni vole - tumači naš sagovornik.

V. Sekulić
Cvijetin Milivojević, stručnjak za medije

Ukazuje i da je, verovatno, vladajuća stranka išla linijom da to budu u nekom smislu uticajne ličnosti u određenoj populaciji. Kao recimo prvi na listi dr Zoran Radojičić, direktor Dečje klinike u Tiršovoj koji bi možda mogao da privuče birače sa malom decom.

Sa druge strane, većina javnih ličnosti koje su im dale podršku, prema rečima Milivojevića, osetile su blagodeti državne sinekure, pa podrška tih poznatih, može da bude njihovo revanširanje SNS-u.

- Ima i onih koji razmišljaju o realizaciji drugih, ne samo ličnih projekata i koristi, već i društvenih, kao recimo da direktor klinike ili čovek iz sveta kulture nešto uradi za tu ustanovu u kojoj radi - tumači još jedan razlog ulaska na listu.

Napominje da ukoliko te javne ličnosti ne budu bojovnici u predizbornoj kampanji, javnost će im oprostiti njihovu političku avanturu.

Opšti interes

U osvrtu na glumce koji su bili ministri i poslanici DS-a, Milivojević podseća da su oni bili članovi te stranke, što je i ogromna razlika u odnosu na one koji samo daju podršku, jer član partije prihvata njene stavove i tako i nastupa.
- Ima i onih javnih ličnosti koje se vezuju za političku opciju javno, uverene da tako guraju napred neki opštedruštveni interes. To je slučaj s apelom Demokratske stranke Srbije za Kosovo, sa 100 potpisa javnih ličnosti koje smatraju da tako podržavaju državni interes od izuzetne važnosti - kaže Milivojević.

Sutra - Poznati u beogradskoj izbornoj kampanji (3): Moć kao magnet

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online