Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.10.2017.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Skupštinski rijaliti po džepu građana (3): Skupština gora od Farme

Zoran Živković, poslanik i lider Nove stranke, ali i nekadašnji predsednik Vlade Srbije, među opozicionim kolegama slovi kao vrlo aktivan narodni predstavnik u parlamentu i čovek "bez dlake na jeziku". Javnosti je poznat i kao oštar kritičar aktuelne vlasti. On odgovornost za "skupštinski haos" vidi isključivo u vladajućoj garnituri.

A. Čukić
Ruke dižu "na dugme": Zoran Živković optužuje poslanike vladajuće koalicije 

- Svuda u svetu za vlast, pa i zakonodavnu, odgovorne su vladajuće stranke. Isto važi i za Srbiju, gde su na delu masovna otimačina glasova, brojne laži i kontrola medija - ocenio je za "Vesti" Zoran Živković.

Lider Nove stranke ukazuje da se u parlamentu istovremeno dešava da poslanici vladajuće koalicije, kao "na dugme", podižu ruku za zakone i u skupštinskom zdanju stvaraju atmosferu Farme, Zadruge i drugih rijalitija koji se vrte na nekim TV stanicama sa nacionalnom frekvencijom.

- To je, očigledno, njihova kulturološka matrica. Riču, arlauču, psuju i lažu... Desi se da im zbog takve atmosfere neko iz opozicije u afektu odgovori slično, ali oni i ne znaju za drugi način komunikacije, prosto ne razumeju - ocenio je naš sagovornik.

Vređa i renesansa

Nekada premijer, danas poslanik, nedavno je tokom rasprave o predlozima zakona u oblasti obrazovanja optužio vlast da "tera" mlade iz Srbije i time naljutio predstavnike vladajuće koalicije.

- Želite da proterate pametne i poštene. Ne odlazi godišnje 20.000-30.000 mladih iz Srbije samo zbog krize, već ih terate zbog vaših švercera i falisifikatora - rekao je tada Živković, aludirajući na lažne diplome.

Oštro su reagovali poslanici SNS, tvrdeći da je reč o "vređanju". Potom se u televizijskom prenosu nije čulo šta Živković govori, a predsedavajući sednice Vladimir Marinković, poslanik Socijaldemokratske partije, priznao je da je isključio Živkoviću mikrofon jer je, kako je objasnio, koristio nedopustive termine. Kada je mikrofon uključen, nekadašnji premijer je, govoreći o predlozima zakona, optužio vlast da očito hoće da svuda postave direktore škola.

Kao dokaz nemogućnosti komunikacije zbog nerazumevanja predstavnika najmnogoljudnije partije u parlamentu, Živković prepričava jednu od situacija iz skupštinske sale.

- Recimo, jedan od poslanika vladajuće strukture, koji očigledno malo toga zna, mnogo se uvredio kada sam im rekao da su renesansne ličnosti. Delovao je kao neko ko je uveren da je to nešto mnogo ružno. Uvredili su se i kada sam pominjao primate i pokazali da nemaju pojma da je to vrsta homo sapiensa, odnosno da u primate spadaju i ljudi - prepričava Zoran Živković neke od situacija.

Pre nekoliko meseci je bura nastala kada je, kritikujući postupke predsednice Skupštine Srbije oko zakazivanja sednica, Živković rekao da se za politiku kaže da je "bliska prostituciji".
- Kažu za politiku da je bliska prostituciji. Jeste, kad je vode prostitutke, muške, ženske, političke u prenosnom smislu, direktno, izaberite kako god hoćete, to nije teška reč za ovo što se dešava u ovom zdanju - kazao je na konferenciji za novinare.

Predsednica Parlamenta ga je brzopotezno optužila da ju je uporedio s prostitutkom, pa je morao da objašnjava da je izrekao "metaforu" ne pominjući nijedno ime.
- Ponovio sam samo poznatu metaforu, pošto mnogi vole da kažu da je "politika bliska prostituciji" - morao je da objašnjava tada.

"Jedinica" za premijerku

Zoran Živković naglašava da i premijerka Ana Brnabić, da stvar bude gora, pokazuje osnovno nepoznavanje stvari.
- Tako smo od predsednice Vlade Srbije čuli da je vlada donela zakone. Očito je da ona ne zna da je vlada ta koja zakone samo predlaže, dok ih parlament kao vrhovno zakonodavno telo usvaja - priča Živković.

Poseban rečnik

Neko od poslanika ne razume izrečeno, neko i zloupotrebljava ono što se kaže, tek, kako smatra naš sagovornik, u tim sudaranjima mišljenja treba koristiti poseban rečnik.

- To treba da bude njihov način pričanja da bi uopšte shvatili. Nažalost, takva vrsta komunikacije unižava nivo slike koja se građanima šalje iz Skupštine Srbije - kaže Živković.

On napominje i da je primetno da poslanici vladajuće garniture često i ne znaju ništa o predlozima zakona koji se usvajaju u parlamentu.

- To je naročito izraženo kod zakona po hitnom postupku kada se pokazuje da 90 odsto njih ne zna šta piše u njima, a i nema ih u sali, jer im je dosadno da sede celog dana - kaže
Živković, koji je uveren da samo opozicija može i mora da sačuva skupštinski čist obraz i dignitet.

- To moramo da radimo i putem amandmana na zakone koje predlaže vlast i diskusijom o predlozima zakona. Da tako očuvamo najveći hram demokratije i odbranimo od najezde aktuelne vlasti koja bi očito da od skupštine napravi cirkus i na taj način je unizi - zaključio je Živković.

Sutra - Skupštinski rijaliti po džepu građana (4): Za cirkus krivi i mediji

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online