Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.10.2017.
00:22
D. Dekić - Vesti A

Skupštinski rijaliti po džepu građana (1): Nerad plaćen 25 miliona evra

Verovali ili ne, Skupština Srbije od početka godine imala je tek nešto više od 30 radnih dana, tvrde opozicioni poslanici. Nažalost, za to kratko vreme predstavnici naroda i nosioci vrhovne zakonodavne vlasti, čiji (ne)rad u Parlamentu građani Srbije ove godine plaćaju čak 25 miliona evra, uspeli su da se kroz direktne TV prenose skupštinskih sednica naciji predstave kao pravi cirkus! Ili, kako je javnost sve češće tumači, treći "politički TV rijalitiji". Skupštinski šou "uživo", oštre svađe poslanika i uvrede preko svake mere, zasenile su i "kopanje očiju i čupanje kose" u rijalitijima, koji su trenutno na programu. Svetle parlamentarne dane brane još samo vojna garda pred zdanjem parlamenta i hor koji peva srpsku himnu, uveličavajući početak svakog redovnog prolećnog zasedanja 1. marta i jesenjeg koje startuje 1. oktobra.

M. Karović
Mnogo svađem malo rada: Poslanici šrilikom zasedanja skupštine

Već s prvim korakom u to zdanje, mermerom odzvanjaju svakakvi zvuci, vreme teče u razmeni uvreda, a zakoni se usvajaju "brzinski", pa je ostvaren svojevrsni rekord: 53 podizanja ruke za usvajanje isto toliko zakona. Da se vidi koliko su radili, dovoljan je samo pogled na skupštinski kalendar. Od 28. decembra, koji im je u 2016. godini bio poslednji radni dan, plandovalo se ne samo tokom novogodišnjih i božićnih praznika, zimskog školskog raspusta, a promašili su čak i početak redovnog zasedanja u martu! Opozicija se bunila što im naprednjačka vlast pred predsedničke izbore 2. aprila "namerno ukida skupštinsku govornicu", ali ništa to nije vredelo, pa su se poslanici vratili u parlament kad je već april poodmakao, da bi 21. aprila usvojili set od 12 zakona. Potom su 25. aprila izglasali još dva, pa su se sastali sredinom maja kada su usvojili još tri, a 29. maja brzinski još 24 zakona! U junu su u klupe zaseli 26. samo da bi aminovali izmene i dopune Zakona o ministarstvima i proširenje vlade, pa su se tri dana kasnije okupili zbog zakletve koju su položili nova premijerka Ana Brnabić i 21 ministar.

Generalni zanemeo

Precizne informacije o radu parlamenta "Vesti" su potražile u skupštinskoj Informativnoj službi. Oni su nam, na mejl upućen 12. oktobra s pitanjem koliko je radnih dana Skupština Srbije imala u 2016. i 2017. godini, kratko odgovorili da je "pitanje prosleđeno generalnom sekretaru Narodne skupštine". Od tada do zaključenja ovog izdanja "Vesti" nikakav odgovor nije stigao u našu redakciju.

Usledilo je dugo toplo leto, a vanredno su se sastali svega dva puta i to nakratko: 28. avgusta su po hitnom postupku aminovali izmene i dopune zakona o poljoprivrednom zemljištu i 27. septembra zbog zakona u oblasti obrazovanja. Jesen se pokazala vrlo vrućom, a haos je nastao zbog kašnjenja službe sa obradom podataka o povučenim amandmanima od 1.200 predatih.

Predsednica parlamenta Maja Gojković je oštro kritikovala administraciju, čak je stigla i do verbalnog okršaja sa poslanicom Dosta je bilo Brankom Stamenković. Maja Gojković je poslanici izrekla tri opomene, a zatim je izbacila sa zasedanja, zbog čega je lider DJB Saša Radulović rekao da nasilje i vređanje dostojanstva parlamenta već predugo traje.

Kada su početkom oktobra ponovo zaseli u klupe, poslanici su se pokazali gorim i od đaka prvaka! Više svađe nego rada, u sali konstantno napeto, smena uvreda, pauza, prekida rasprave, izrečenih opomena i, na kraju, kamen u sali uz recital Boška Obradovića, šefa poslaničke grupe Dveri koji ga je nazvao "svetim", jer je donet sa Kosova i Metohije. Uzvratio je Marijan Rističević sa liste Naprednjaka tvrdnjom da je to obični kamen "za kupus". Tu je ponovo došlo do polemike, a Ivan Kostić iz Dveri predložio Gojkovićevoj da se raspusti Skupština, jer "vam se cela zemlja smeje".

- Vama se cela zemlja smeje, danima pravite cirkus. Šta radite to poslanici Janjušević da unosi kamenje, da pravite haos, žena se ovde trese kad govori, čupa mikrofon - uzvratila je Maja Gojković i, kao šlag na skupštinski rijaliti cirkus, iz sale izbacila Mariju Janjušević i Srđana Noga!
Zasedanja su začinili opozicioni poslanici Marko Đurišić iz SDS Borisa Tadića, koji je poslanika SNS nazvao "konjem" i poslanica DJB Ana Stevanović, koja je kolegama iz vladajuće koalicije održala predavanje o lepom ponašanju, a onda ih više nego sočno opsovala!

N. Đurović

Različiti aršini

Na ozbiljno poljuljan ugled skupštine ukazali su poslanici Nove Srbije i Socijaldemokratske stranke koji su upozorili da Maja Gojković i većina potpredsednika parlamenta flagrantno krši Poslovnik o radu i očito ima različite aršine prema poslanicima.

- Opomene se u više od 95 odsto slučajeva izriču opozicionim poslanicima - tvrde oni, dok Gojkovićeva uzvraća da ne sme ništa da se kaže, jer odmah počnu da viču.

Ni predsednica parlamenta ne spori da se zasedanja pretvaraju u cirkuske predstave, ali je za "cirkus" optužila prvo poslanike DJB, a potom i Dveri. Tako se, nažalost, umesto da zavede red i upristoji sednice, pridružila istaknutim ličnostima srpske javne scene koje su parlament posle prvih jesenjih burnih parlamentarnih dana karakterisali pežorativno.
- Cirkus "Maja" u vašem gradu zabašuriće da i klovnovi kradu - opisao je parlamentarna dešavanja Žarko Jokanović, pisac i nekadašnji poslanik u jednoj od kolumni koju potpisuje kao "poslušni građanin Srba".

Sutra - Skupštinski rijaliti po džepu građana (2): Preletačević jači od cele opozicije

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online