Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 16.08.2017.
03:11
D. Dekić - Vesti A

Političari i tajkuni jači od zakona (3): Pravda u režiji nedodirljivih

Evropska sudska praksa poznaje mehanizme za sprečavanje odugovlačenja postupka, a to je notirani spisak predmeta i alarmiranje kada su pred zastarevanjem.

A. Čukić
Medijska manipulacija: Dragan Džajić je vraćen u maricu dok ne stignu kamere da snime

Srbija je, međutim, prema oceni stručne javnosti, uvrežila nepisani institut nedodirljivosti za moćne, odnosno curenje vremena do zastarelosti krivičnog dela.

Krivični progon, kaže srpsko zakonodavstvo, može se ostvariti u unapred utvrđenim rokovima, a njihova dužina je srazmerna težini dela.

Za najmanja, poput sitnih krađa i lakih telesnih povreda su dve, a za najteža poput ubistva - 25 godina. U prekršajnom postupku zastarelost nastupa za godinu, apsolutna zastarelost za dve, a tek za neka dela kroz pet godina od počinjenog dela. 

Političari i tajkuni jači od zakona:

1. Fotelja umesto zatvora

2. U raljama ucene i korupcije

U najmoćnijim članicama EU, Nemačkoj i Francuskoj, od istrage do presude krivični postupci prosečno traju tri godine, u Srbiji postupci moćnima deceniju i više.

Zbog zastarevanja, članovi porodice pokojnog predsednika Srbije Slobodana Miloševića nisu stigli do suda.

Protiv njegovog sina Marka Miloševića proces je vođen zbog prebijanja članova Otpora, pre promena vlasti 2000, a protiv ćerke Marije zbog posedovanja oružja i izazivanja opšte opasnosti kada je 2001. pucala prilikom hapšenja njenog oca.

Miloševićevoj supruzi Mirjani Marković, okrivljenoj za nezakonitu dodelu stanova, suđenje je za 14 godina više od 50 puta odloženo.

Dušku Radosavljeviću deluje da se u ovom slučaju i išlo umesto gonjenja za teža dela, sa "tanjim optužbama", poput krivice za dodelu stana dadilji unuka, jer blaža dela, poput tog, brže zastare.

- Zanimljivo je da Ivica Dačić ode u posetu Moskvi i ne pomene izručenja srpskih begunaca - primećuje naš sagovornik i pita zašto za VIP okrivljene nema suđenja u odsustvu.

Zbog zastarevanja je pre decenije prekinut proces protiv vladike Pahomija za seksualno zlostavljanje četiri dečaka u Vranju.

Delo Jezdimira Vasiljevića, većinskog vlasnika štedionice Jugoskandik, optuženog za zloupotrebu službenog položaja i pribavljanje imovinske koristi sebi i drugima veće od 60 miliona maraka, zastarelo je 2013.

Policijski "spektakli"

- Imamo i paradiranje sa poternicama i spektakularna hapšenja za javnost. Dragoslav Kosmajac, što bi rekao Aleksandar Vučić, čovek čije ime niko ne sme da pomene, jeste, kako smo čuli, pobegao u Crnu Goru, raspisana je poternica, a onda su ga hapsili raščupanog i u pidžami u njegovoj kući u Beogradu. Privođen je javno i fudbalska legenda Dragan Džajić pred kamerama, pa su ga vraćali u "maricu", jer nisu stigle kamere. Ceca je uhapšena mimo očiju javnosti, mada bi ljudi više voleli da gledaju nju, nego ostarelog Džajića - ironičan je Duško Radosavljević.

Radosavljević ukazuje na još jednu srpsku pojavu "mimo sveta".

- U razvijenim zemljama ministri su vrlo iskusni pravnici i dokazani u praksi vrhunski stručnjaci, dok su u Srbiji u prošlom i ovom mandatu to mladi i anonimni početnici. Takva situacija je očito dobar sklop za korisne malverzacije vlasti - zaključio je naš sagovornik.

Lični podaci na izvol'te

Baza od 5.200.000 ličnih podataka građana na sajtu Agencije za privatizaciju, prijavljenih 2008. za besplatne akcije, 2014. je posle hakerskog napada postala svima dostupna. Pokrenut je prekršajni postupak, ali se optuženi direktor Agencije i njegov pomoćnik nikada nisu pojavili u sudu. U januaru 2016. Agencija je ugašena, a postupak početkom godine zastareo. Poverenik za informacije Rodoljub Šabić je rekao da ako ni flagrantni događaji ne izazivaju oštriju reakciju države, postavlja se pitanje kako očekivati napredak u pravnoj oblasti.

KRAJ



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online