Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.07.2017.
00:55
J. L. Petković - Vesti A

Fenomen jačanja desnice u Evropi (3): Patriote jače od globalista

Zalažem se za odbranu nacionalnog identiteta i suvereniteta holandskog naroda. To je ono što privlači ljude. Naši pokreti rastu i oni će i dalje to činiti, ističe u ekskluzivnom razgovoru za naš list Gert Vilders, član parlamenta Holandije i lider holandske Partije za slobodu, objašnjavajući rastuću popularnost njegove stranke. Na izborima održanim u martu ove godine, Vilders, koga nazivaju i ekstremno desničarskim populistom i evroskeptikom, postigao je značajan uspeh i svoju stranku popeo na drugo mesto u nacionalnoj političkoj areni osvojivši 13,1 procenat na opštim izborima i 20 mesta u parlamentu Holandije (Predstavnički dom).

EPA/Jerry Lampen
Odbrana nacionalnog identiteta: Gert Vilders

Ni konzervativci, ni progresivci, ni tehnokrate, nova pregrupisavanja u političkoj sferi Evropske unije, naš sagovornik opisuje kao podelu na patriote i globaliste.

- Uveren sam da će patriote pobediti. Oni se zalažu za nacionalni identitet i nacionalni suverenitet, a globalisti žele da ga iskorene. Ali, ljudima je potreban identitet u cilju prosperiteta i opstanka. I njima je potreban nacionalni suverenitet, jer je nacija dom naše demokratije i demokratija se može razvijati samo u naciji. Na kraju, prevladaće volja za opstankom i da nacija ostane slobodna i demokratska - zaključuje Vileders.

Nezaustavljiv uspeh

- Moja stranka je postala druga po veličini u zemlji. U Francuskoj je Marin le Pen stigla do drugog kruga na predsedničkim izborima. Pre nekoliko godina ovo bi bilo potpuno nezamislivo. Naši pokreti rastu. I oni će i dalje to činiti - naglašava Vilders.

Lider PVV-a poznat je po kritici islama, koji naziva Trojanskim konjem Evrope i po tome što je objavio antimuslimanski film "Fitna", u kojem se tekstovi iz Kurana povezuju sa terorizmom i antisemitizmom, zbog čega se našao na listi za odstrel Anvara al Avlakija, američkog imama, glavnog protagoniste i vođe Al Kaide. Vildersove pristalice smatraju da nije rasista, već realista. Njegovom zaslugom Holanđani su na referendumu 2005. godine odbacili Ustav Evropske unije, a osim Brisela, protivnik je i imigracija. U tom stilu i odgovara na pitanje o promeni potreba građana i ideologija u Evropi.

- U istočnoj Evropi vlade su svesne opasnosti islamizacije i gubitka nacionalnog identiteta i suvereniteta. Zato, na primer, ne žele da prihvate imigrante iz islamskih zemalja. U zapadnoj Evropi, islamizacija je dosad toliko napredovala, jer mnogi političari više vole da okreću glavu i gledaju na drugu stranu. Ali okretanje glave je neodgovorno. To glasači sve više shvataju.

SUTRA: Fenomen jačanja desnice u Evropi (4):

Evropa kao sluškinja Angele Merkel
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online