Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 08.06.2017.
08:00
D. Dekić - Vesti A

Depresija svakodnevnog života (4): Agresija već od đačke klupe

Mladi u Srbiji prilično su ugroženi, pa se sve glasnije čuje da se već kod tinejdžera dešava "život na sedativima". Vlajko Panović, specijalista medicinske psihologije, razbijanje ritma dana i noći vidi kao glavnu boljku kojom mladi iscrpljuju sopstvene resurse za sutrašnji dan. To ih, kako objašnjava ovaj stručnjak, čini beživotnim.

A. Čukić
Rizična ponašanja mladih vidljiva još u osnovnoj školi: Vlajko Panović

- Čovek se danju troši, a noću obnavlja, ali mladi su poremetili taj ritam. Noću ne spavaju i ne obnavljaju se, pa ne mogu da prate dnevna iskušenja. Hronična iscrpljenost ih čini neefikasnim i nespremnim, gube samopouzdanje i narušavaju samopoštovanje. Nažalost, država i gradske vlasti podstiču noćna dešavanja i reklamiraju ih, gurajući tako naciju, prvenstveno njen mlađi deo, u potpuno neprirodni ritam - ukazuje ovaj stručnjak.

U odgovoru na pitanje zašto i kako mladi pribegavaju instant rešenjima, Panović daje primer održavanja njihovog funkcionisanja tokom dnevnih aktivnosti.

- Gledao sam devojke koje su dolazile na praksu u beogradsku Vojnomedicinsku akademiju i primetio jednog dana da je od njih 36, čak 29 pilo nekakvo energetsko piće kako bi se veštački održale budnim, jer su očigledno kasno legle i nisu mogle da održe budnost i isprate dnevne obaveze - ilustruje naš sagovornik.

Kao još jednu u nizu opasnosti koja vreba mlade Panović navodi kompjutere uz koje mladi provedu mnogo vremena dnevno i, prema njegovim rečima, trošeći mentalnu snagu, upadaju u depresiju.

- To je vrlo opasno. Nesvesni su da gube raspoloženje uz ekran uz koji provode sate, zaboravljajući kad su seli. Uz to je i problem taj život mladih u beznađu, jer su stekli utisak da mogu da se probiju samo partijskom pripadnošću, a ne obrazovanjem, znanjem i diplomom - ukazuje Panović.

On dodaje da su mladi skloniji i samoubistvu, a problem je što na pragu odrastanja ne vole ni sebe, ni život.

Mrtva zemlja

Mladi u velikom broju napuštaju Srbiju, a među njima je najviše obrazovanih. Oni koji bi da ostanu u domovini pokušali su da se isele na srpske ulice i skrenu pažnju na sebe dizanjem glasa protiv negativnih pojava i političke diktature. Naoružali su se brojnim parolama i doneli dašak dobrog, starog humora, osveživši ga elementima satiričnosti. Pokušali da svojoj zemlji vrate osmeh na lice i rasteraju oblake pesimizma koji su se nad Srbijom odavno nadvili.

- Deca bi do polaska u školu trebalo da usvoje zabrane agresije, autoagresije i incesta. Ta tri tabua su im nekada pomagala da se orijentišu i prema sebi i drugima, da nikom ne nanose štetu i da poštuju sebe i svoje telo. Zato nisu ulazili rano u alkoholizam, narkomaniju, promiskuitet, a danas kada se ta orijentacija izgubila, rizična ponašanja su vidna već u šestom i sedmom razredu - ukazuje Panović.

Greška roditelja je, prema rečima sagovornika "Vesti", što internetu i medijima prepuštaju ulogu dečjeg vaspitanja. Tako se, napominje on, mališani suočavaju sa previše brzih radnji, zvukova ili, u najkraćem rečeno, nervoze.

- To stvara obrazac nemira, pa je agresivno ponašanje vidno već u prvim razredima osnovne škole - pojasnio je za "Vesti" Vlajko Panović.

Izgubili smo smirenost

Sagovornik "Vesti" ukazuje da je savremeni čovek već u najmlađem uzrastu izgubio preko potrebnu smirenost, a sa nemirima se, dodaje Panović, tone i u depresiju.
- Prošli smo ratove i bombardovanje, priče da li jesmo ili nismo za Evropsku uniju i da li tamo uopšte žele da vide Srbiju, bilo je tu i ličnih problema poput gubitka posla i brige za egzistenciju i sve je to doprinelo da je narod podeljen i ne zna da li je za poziciju ili opoziciju, tranziciju ili nešto drugo. Ako se nešto ne preduzme, Srbiji preti kolektivna depresija. Zato treba vratiti dostojanstvo i mir, a rijalitije i slične sadržaje treba zameniti kulturom. Poražavajuće je što je svaka treća vest o rijalitiju ili intimi estrade. Ta nekultura je opšta degradacija kulture i šizofrena slika realnog i mogućeg, pocepana stvarnost - zaključuje Vlajko Panović.

KRAJ

 

 

POVEZANE VESTI

Subota 10.06.2017. 18:48
"........ Čovek se danju troši, a noću obnavlja, ali mladi su poremetili taj ritam. Noću ne spavaju i ne obnavljaju se, pa ne mogu da prate dnevna iskušenja. Hronična iscrpljenost ih čini neefikasnim i nespremnim, gube samopouzdanje i narušavaju samopoštovanje........" _____ Da upravo tako! Samo znam u moje vrijeme ja i brat smo morali kući da budemo najkasnije do 22h a danas moje bratanice tek u 23h ...izlaze ?! Dolaze kući u ranu zoru, spavaju do popodne razbuđuju se do rane večeri...jedina briga im je koji će lak na nokte staviti? Koju haljinu obuci? Pored toliko lokala i mjesta za izlazak....one nemaju gdje da izađu, sve im je dosadno i sve im je smor......!!!
Subota 10.06.2017. 19:01
"......... Greška roditelja je, prema rečima sagovornika "Vesti", što internetu i medijima prepuštaju ulogu dečjeg vaspitanja. Tako se, napominje on, mališani suočavaju sa previše brzih radnji, zvukova ili, u najkraćem rečeno, nervoze.........." ______ Da evidentno je da su danas djeca od najranijeg uzrasta i nervozni i buntovni.... Danas roditelji udovoljavaju djeci svaku mogucu i nemogucu želju vode se onim " ...ma kad ja nisam imao neka imaju oni....." a po meni je to apsolutno kontraproduktivno! Upravo na takav način od djece pravimo nervozne samozive buduće odrasle osobe navikle da im se ništa ne uskraćuje i da sve što požele dobiju sad i odmah! Zato smo svjedoci po medijima u crnoj hronici da se ub-ila iz očevog pištolja 16-god djevojčica zbog simpatije.....nakon samo 1-2 dana u Nišu odličan učenik, matematički vundrekind takođe zbog neuzvraćene ljubavi.....I tako iz dana u dan....crna hronika kao da je ratno stanje........
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online