Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.03.2017.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Zašto se Zapad uplašio odgovora Moskve (4): Sa nama svet više nije crno-beli

Glavna urednica srpske redakcije Sputnjik Ljubinka Milinčić odbacuje tezu da su inostrane redakcije Raša tudej i Sputnjika uzdrmale zapadne vlade, a njihov uticaj sagledava u tome što su tamošnjem javnom mnjenju pružile drugačiju sliku od one koje su im plasirali domaći i do tada dominantni mediji.

youtube.com/TVKopernikus
Najbolje prihvaćeni u Srbiji: Ljubinka Milinčić

- Sada čitaoci, slušaoci i gledaoci mogu da vide da postoji i druga strana i odjednom svet više nije crno-beli. Sada čitamo kako u engleskom Domu lordova u vreme kada je pauza gledaju Raša tudej. Njima je to informacija više kao i svakom običnom čitaocu i gledaocu. Informacija koja doprinosi da se stvori kompletna slika stvarnosti.

Kada ste pomenuli Veliku Britaniju, šta je bilo sa blokadom računa redakciji Sputnjik?

- Mislim da su odblokirali i da je u Engleskoj račun bio blokiran zbog generalnog direktora Sputnjika koji je na listi za sankcije. Takve stvari se relativno lako rešavaju, ali govori zapravo o tome kako Zapad vidi slobodu medija. Mediji mogu da budu slobodni sve dok javljaju ono što se nama dopada, onog momenta kada ne saopštavaju ono što mi volimo da čujemo onda ćemo naći 1.000 razloga da ih ućutkamo.

Da li je to ućutkavanje pokušano i preko Rezolucije Evropskog parlamenta gde je ruska medijska ofanziva svrstana uz bok islamskom terorizmu?

- Ta rezolucija je toliko apsurdna, da su protiv nje ustali svi pravi novinari. Mi smo ovde imali podršku gotovo svih kolega koji su to doživeli kao atak na slobodu štampe. Bez obzira koliko je ona obavezujuća ili neobavezujuća ona je vrlo neprijatna. Koliko god je ta stvar bila neprijatna, na jedan način je dobro što se pojavila. Ona je bukvalno pokazala da je "car go".

Vas finansira ruska država, koliko ste zbog toga limitirani u izveštavanju i da li su vas i u Srbiji dočekali kao medij Putinovog režima?

- Mislim da je Srbija od svih zemalja sveta najbolje primila Sputnjik. Zaista nisam osetila ništa od onoga što ste rekli. Primljeni smo kao kolege, a broj citiranosti u toku dana govori da nas tretiraju jednako kao i druge medije. Naša statistika nam kaže da smo, recimo, u toku prošle nedelje u srpskim medijima citirani 3.335 puta. To govori da se naša vest prihvata kao pouzdana informacija.

Je li ta prihvaćenost posledica većinskog rusofilskog raspoloženja stanovništva u Srbiji?

- Srpsko javno mnjenje, kao i svako drugo, nije apsolutno rusofilsko ni apsolutno prozapadno, nego je zapravo željno informacija. Čini mi se da im nedostaje informacija. Svi kažu ruska agencija Sputnjik, a niko ne kaže grčka Televizija Prva, švajcarski "Blic" i tako dalje. Prema tome, naši građani imali su priliku da se informišu sa Zapada, sada imaju priliku i sa Istoka, i mislim da im to pomaže da budu realniji.

Predsednik nam je verovao

Nikolićev kabinet plasirao je preko Sputnjika vest da će se ponovo kandidovati za šefa države, što je protumačeno tako da iza njegove odluke stoji Moskva. Kako ste se vi pravdali?
- Nismo se uopšte pravdali. Meni je samo zanimljivo što neko nije prvo pomislio da je Nikolić dao informaciju nekome kome veruje da će preneti onako kako je rekao. Mi smo svedoci stalnih pritisaka na medije sa raznih strana i svađa sa raznoraznim političarima. Niko do sada nije imao razlog ni potrebe da optuži Sputnjik za neobjektivnost niti za neistinitost. Ta vest nam nije stigla preko Rusije.

KRAJ

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online