Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.03.2017.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Zašto se Zapad uplašio odgovora Moskve (2): Ko je smestio Maši i medvedu

Na ruski "bezobrazluk" da suparniku treba doskočiti njegovim sredstvima, nadovezao se i jedan ruski crtać - "Maša i medved". Nestašna Maša i trpeljivi meda postali su jedan od najgledanijih crtaća na svetu i među 10 najgledanijih sadržaja na Ju tjub kanalu.

youtube.com/Get Movies
Kome je Maša napunila uši: Omiljeni crtani likovi

Epizoda pod nazivom "Maša i kaša" sakupila je milijardu i osamsto četiri miliona pregleda! Zapadni mediji su bezazleni crtać koji drastično odudara od trenda agresivnih i ružnih glavnih junaka sa Zapada, odmah okarakterisali kao "demonstraciju Putinove meke sile".

Trogodišnja Maša, odevena u tradicionalnu rusku nošnju, sa maramom na glavi, nepozvana je ušla u domove i očarala decu u 120 zemalja sveta.

Rado se gleda od Velike Britanije do muslimanske Indonezije. Baš kao i u slučaju drugih crtaća iz holivudske kuhinje snova ili sjajnih japanskih majstora crtanja, i Maša je nastavila da "živi" na tržištu kroz proizvodnju igračaka sa njenim i medinim likom, preko odeće u kojoj nasmejani lik devojčice sa maramom krasi haljinice i majice.

Mada je nastao od Rusa koji je zanat pekao u Americi i bez ikakvih političkih pretenzija, planetarna popularnost crtaća je odmah upala u oči baš zato što dolazi iz Rusije. Svetski prepoznatljiv brend je stvoren, a nosi oznaku "made in Russia" i to u trenutku kada Zapad uvodi sankcije Moskvi zbog pripajanja Krima i mešanja u ukrajinsku krizu.

To ume da zasmeta, čak i kada firma Animakord, koja stoji iza crtaća, ne dobija državne subvencije. Uostalom i ne treba im pomoć vlade, jer su samo u 2015. zaradili 225 miliona dolara.

Protiv popularnosti ruskog crtaća nije se moglo javno, ali je na čuđenje svih koji su bar jednom pogledali "Mašu i medveda", osvanula vest da su ruski psiholozi na listu najštetnijih crtaća Mašu smestili na prvo mesto.

Otkud pored Pokemona, simpatično podmuklog mačka Toma, nervoznog Kojota, drskog Duška Dugouška i kojekakvih nakaza i čudovišta jedna tvrdoglava i neposlušna devojčica deluje najpogubnije na dečju psihu. Ispostaviće se da je vest nekritički raširena, po sistemu "copy past", a da iza nje ne stoji nikakvo ozbiljno istraživanje, već mišljenje pojedinca.

U tekstu "Ko je smestio Maši i medvedu", bloger Lazar Bošković otkriva da je reč o spinovanju i da je to lako utvrditi prateći tragove na internetu. Sve sa navođenjem satnica, on je otkrio da se zapravo radilo o autorskom tekstu izvesnog Nikolaja Oficerova na nezavisnom ruskom portalu Svopi. Od tog početnog teksta ostali mediji su preuzimanjem i dodavanjem došli do "ruskih psihologa", "istraživanja" i zaključka kako je Maša popularna u islamskim zemljama zbog toga što nosi -maramu!
 

Što im se svidi, uzimaju

Kreator "Maše i medveda" Oleg Kuzovkov, kao i mnogi drugi ruski animatori, prešao je u Los Anđeles u vreme devedesetih, ali se vratio u majčicu Rusiju 2003. godine. Sada je na relaciji Moskva - Los Anđeles i on lično nije osetio neprijateljski stav kolega na Zapadu.

- Nema animoziteta, nema rivalstva, niko (u SAD) ne pokušava da zaštiti svoje tržište crtanih od stranih projekata. Kada vide nešto jedinstveno i neobično, nešto što nemaju, to uzimaju - odgovarao je Kuzovkov na novinarska pitanja da li je u meki "sedme umetnosti" naišao na diskriminaciju.


SUTRA - Zašto se Zapad uplašio odgovora Moskve (3): Sramotna rezolucija

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online