Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.02.2016.
08:08
N. Jokić - Vesti A

Migrantska kriza i organizovani kriminal (3): Mafija radi, EU gleda

Prema podacima Europola, policijske centrale koja umrežuje sve evropske policije, samo u prošloj godini kriminalne organizacije zaradile su na krijumčarenju migranata između 3 i 6 milijardi dolara.

Tanjug/AP
Zarada na nevoljnicima: Izbeglice stižu na grčko ostrvo Lezbos

Iako to deluje čudno, krijumčarske mreže ponašaju se kao legalna preduzeća: imaju svoje naloge na Fejsbuku i drugim društvenim mrežama na kojima neometano reklamiraju svoje "usluge", kao na primer - mesto u gumenom čamcu za 900 evra po osobi, prevoz i avionsku kartu za Nemačku ili Švedsku za 12.000 evra.

Brisel je saučesnik

Teške optužbe koje su se u poslednje vreme čule protiv Fronteksa, navode na pomisao da je Evropska unija, svojim nečinjenjem, zapravo postala saučesnik mafijaških mreža koje imaju finansijsku težinu pravih korporacija.

Ponuda

- Ako neki izbeglica ima dovoljno novca, krijumčari mogu da ga snabdeju i lažnim pasošem, ukradenom ličnom kartom sa vizom, izjavila je nedavno na konferenciji za novinare Izabel Kuper, portparolka Fronteksa, evropske policijske agencije za nadziranje spoljnih granica EU.

Na pitanja zašto ne učini više da prestane tragedija migranata koji iz Turske preko Egejskog mora prelaze u Grčku, Fronteks se donedavno pravdao tvrdeći da nema dovoljno ljudi, a da pojačanja obećana iz Brisela - ne stižu.

Pošto je situacija sa migrantima prešla meru podnošljivog, a Europol objavio da je bar 10.000 dece registrovane na ulazu u EU - netragom nestalo, ovih dana odlučeno je da brigu o migrantima i krijumčarima u Egeju preuzme NATO koji tako unapred dobija - oreol spasioca.

- To što radi agencija EU, Fronteks, potpuno je neprihvatljivo. Nevladine organizacije i Visoki komesarijat za izbeglice koji deluju u Grčkoj već dugo traže od EU da im damo jedan brod za prevoz koji bi povezao tursku obalu sa deset kilometara udaljenim grčkim ostrvom Lezbos. I EU to odbija, izjavio je Švajcarac Žan Cigler (Jean Ziegler), konsultant Komiteta za ljudska prava UN.

Posmatrači

Cigler tvrdi da pripadnici Fronteksa pasivno gledaju krijumčare ljudima kako "rade" i navodi kako oni nekažnjeno kradu motore nasukanih ili delimično potonulih brodova na grčkoj strani kako bi ih slali mafiji na turskoj obali.

- Ta mafija u dogovoru sa korumpiranom turskom obalskom stražom organizuje transport izbeglica. Krivi su za smrt na stotina ljudi, među kojima i mnogo dece - kaže Cigler i naglašava da je budžet Fronteksa povećan sa 94 na 142 miliona evra, dok je budžet Visokog komesarijata za izbeglice smanjen za 15 odsto.

Cigler razobličuje politiku EU i tvrdi da je strategija Brisela cinična i da je zasnovana na širenju straha kako bi se izbeglice obeshrabrile da kreću u Evropu.

- Kako možete svesno da puštate da deca tako stradaju, nadajući se da će to smanjiti broj izbeglica, kako možete da pustite mađarske i slovačke fašiste da dižu bodljikavu žicu na granici - pita Cigler.

KRAJ

POVEZANE VESTI

Petak 19.02.2016. 11:51
"Fronteksovci" uzimaju 25% za šverc ljudi. Zato šverc ljudi neće stati dok god mafija uredno plaća. Do skoro, ako dobro plati "kongresmenima" u USA mafija, teroristi i pljačkaši svih vrsta mogli su dobiti državu. Primjer: Kosovo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online